IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Със заплати от 300 хил. долара криптофирмите в САЩ оставят чуждите конкуренти в прахта

Мнозинството от компаниите както в САЩ, така и в чужбина плаща на персонала си във фиатни валути, а вероятността международните компании да плащат в криптовалута е малко по-голяма

14:36 | 20.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Getty Images
Снимка: Getty Images

Американските криптокомпании предлагат значително по-високи възнаграждения, отколкото конкурентите си от чужбина. Това показва проучване на инвестиционната фирма за дигитални активи Dragonfly Capital, цитирано от Bloomberg.

Според данните американските криптозаплати надвишават тези в чужбина със средно 13%, а бонусните пакети в акции и монети са с 30% по-големи. Токените, свързани с дадени криптопроекти, могат да бъдат част от пакети заплащане подобно на опциите при акциите.

По-малка е верояността обаче американските криптостартъпи да емитират такива монети, отколкото бизнесите с дигитални активи на други места. Докладът установява, че 11% от криптофирмите в САЩ са пуснали свой токен, докато това са направили 38% от международните.

Това вероятно е свързано с агресивната политика спрямо дигиталните активи на американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) и нейния ръководител Гари Генслър. По-рано тази седмица съдия в САЩ разкритикува регулатора, налагайки му санкция заради „груба злоупотреба с власт“ по дело срещу криптоплатформата Digital Licensing Inc.

Докладът на Dragonfly предлага поглед към възнагражденията на различни позиции в криптокомпаниите. Основател може да получи до 300 хил. долара, ако компанията стигне до кръг на финансиране от серия С. Инженер на мениджърска позиция може да получи до 283 хил. долара на година, като тук не влизат плащания с капитал и криптомонети.

Средни годишни заплати по данни на Dragonfly. Графика: Dragonfly Capital/Bloomberg LP Средни годишни заплати по данни на Dragonfly. Графика: Dragonfly Capital/Bloomberg LP

Заключенията са на базата на проучване от 2023 г. сред 49 стартъпа. Авторите посочват, че резултатите „сигнализират тенденции, а не толкова категорични практики в сектора“.

Проучването също така установява, че мнозинството от компаниите както в САЩ, така и в чужбина плаща на персонала си във фиатни валути, а вероятността международните компании да плащат в криптовалута е малко по-голяма.

Индустрията с дигитални активи преживява колебливи съкращения след мечия пазар от 2022 г. и серията корпоративни фалити, увенчана от краха на криптоборсата FTX. Пазарното възстановяване през изминалата година подкрепя прогнозите при наемането, при условие че то продължи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 20.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още