IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптопазарът може да се разрасне двойно до 5 трлн. долара тази година, прогнозира шефът на Ripple

Много оптимистично настроен съм, коментира Брад Гарлингхаус

11:31 | 09.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Брад Гарлингхаус. Снимка: Bloomberg LP
Брад Гарлингхаус. Снимка: Bloomberg LP

Стойността на криптовалутния пазар може почти да се удвои до 5 трлн. долара до края на годината, подкрепен от пускането на спот биткойн борсово търгуваните фондове (ETF) и предстоящото разполовяване. Това заяви главният изпълнителен директор на Ripple – компанията зад едноименната монета, цитиран от CoinDesk.

„Много оптимистично настроен съм. Смятам, че макротенденциите, нещата от голямата картина като ETF-ите, водят – за първи път – истински институционални пари“, коментира Брад Гарлингхаус в интервю за CNBC. „Виждате, че това движи търсенето и в същото време търсенето расте, снабдяването намалява“, коментира той.

Темпът на създаване на нови биткойни ще бъде намален по време на т. нар. разполовяване – при него се свива наполовина възнаграждението за миньорите за обработен блок във веригата на монетата. Този месец намалението, което се случва приблизително на около четири години, ще свие възнаграждението до 3,125 биткойна на блок.

В момента криптопазарът се оценява на около 2,68 трлн. долара. Цената на биткойна нарасна с 63% от началото на годината и наскоро достигна рекорден връх от над 73 хил. долара. Индексът CoinDesk 20, мярка за по-широкия криптопазар, прибави 49% през същия период.

Въпреки регулаторния натиск в САЩ Гарлингхаус заяви, че остава оптимист за бъдещето на крипторегулациите в страната. Миналия юни американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) заведе дело срещу криптоборсите Coinbase и Binance по обвинение, че търгуват нерегистрирани ценни книжа под формата на различни криптовалути.

Според шефа на Ripple обаче предстои да има повече регулаторна яснота в САЩ. „САЩ са все още най-голямата икономика в света и, за съжаление, е един от по-враждебните криптопазари. Но смятам, че това ще започне да се променя, също така“, посочи Гарлингхаус.

SEC заведе дело и срещу Ripple по обвинение, че базираната на блокчейн мрежа за дигитални плащания продава незаконно едноименния си токен. От Ripple отрекоха обвиненията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 09.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още