IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разполовяването на биткойна ще нанесе удар на миньорите за 10 млрд. долара

Растящата цена на биткойна помогна да се компенсира част от разходите за електроенергия и разпали нов ръст при дейността на копачите, но предизвикателствата остават

11:20 | 16.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За биткойн ентусиастите случващото се приблизително веднъж на четири години събитие, наречено „разполовяване“, е ключово за стимулиране на стойността на монетата.

Този път то ще предизвика и многомилиарден спад на приходите за компаниите, които гарантират безпроблемното функциониране на дигиталната валута – и то точно когато разходите им все повече растат, пише Bloomberg.

Около 20 април разполовяването ще намали наполовина количеството биткойни, което миньорите получават за валидиране на трансакции, до 450 монети на ден от 900 сега. На базата на настоящата цена на биткойна (около 65 хил. долара) това може да означава загуби от около 10 млрд. долара годишно за индустрията като цяло. В същото време компании като Marathon Digital Holdings Inc., CleanSpark Inc. и др., които се конкурират за биткойни като решават сложни математически задачи, използвайки мощни компютри, инвестират в ново оборудване и придобиват по-малки конкуренти в опит да смекчат ефектите от по-малкото приходи.

„Това е финалният напън на миньорите да изстискат колкото се може повече приходи, преди тяхното производство да понесе голям удар“, коментира Матю Кимъл, анализатор на CoinShares. „Тъй като приходите като цяло ще намалеят за една нощ, стратегическият отговор на всеки миньор и това как ще се адаптира може да определи кой ще излезе напред и кой ще остане назад“, допълва той.

Биткойнът достигна нови върхове след предишното разполовяване, помагайки да се преодолее периодичното намаляване на възнагражденията и увеличаването на разходите за работа. Разполовяването този месец ще се случи, след като цената на монетата нарасна повече от четири пъти от ноември 2022 г. насам. Въпреки това за миньорите печалбата продължава да е битка. Те трябва да продължат да харчат пари в безкрайната си технологична надпревара за по-оперативни машини и по-малки възнаграждения. И въпреки че енергоемкият процес по валидиране винаги е правил добива скъпо занимание, компаниите сега са изправени пред още по-голяма конкуренция за енергоизточници от сегмента на изкуствения интелект (AI).

Растящата цена на биткойна помогна да се компенсира част от разходите за електроенергия и разпали нов ръст при дейността на копачите. Откакто първите специализирани машини за добив бяха включени в системите през 2013 г., общата пазарна капитализация на 14-те листнати в САЩ компании за добив нарасна до около 20 млрд. долара, показват данни от 1 април на JPMorgan Chase & Co.

И макар тези фирми да са лицето на индустрията, те представляват едва около 20% от изчислителната мощ на сектора, според криптокомпанията TheMinerMag. Частните миньори съставляват останалата част и могат да се окажат по-уязвими след разполовяването, тъй като трябва да разчитат на дългово финансиране или рисков капитал за покриване на нуждите си, докато публичните могат да набират средства чрез продажба на акции.

Очакванията на някои трейдъри сега са акциите на копачите да поевтинеят. Общият интерес „на късо“, доларовата стойност на акциите, заети и продадени от мечо настроени трейдъри, е около 2 млрд. долара към 11 април, показват изчисления на S3 Partners LLC.

Разполовяването, което е четвърто такова от 2012 г., е част от начина на работа на системата на биткойна, зададена от неговия създател Сатоши Накамото, за да се поддържа добива на монети, които са общо 21 млн., и криптовалутата да не стане инфлационна като фиатните пари.

Но днес ситуацията е много по-различна, отколкото преди четири години, когато цената на биткойна бе под 9 хил. долара и по-голямата част от копаенето се извършваше в Китай. Оттогава основната част от активността се премести в САЩ, увеличавайки конкуренцията за енергоизточници.

„Електроенергията в САЩ е изключително ограничена“, коментира Адам Съливън, главен изпълнителен директор на една от най-големите публични компании за биткойн добив Core Scientific. „В момента миньорите се конкурират с някои от най-големите технологични компании в света, които се опитват да намерят места за центрове за данни, които също са големи потребители на електроенергия“, допълва той.

Последна актуализация: 11:18 | 16.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още