IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разполовяването на биткойна ще нанесе удар на миньорите за 10 млрд. долара

Растящата цена на биткойна помогна да се компенсира част от разходите за електроенергия и разпали нов ръст при дейността на копачите, но предизвикателствата остават

11:20 | 16.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Изгряващата AI индустрия привлича огромни количества капитал, което прави по-трудно за миньорите осигуряването на благоприятни цени за електроенергия с компаниите за комунални услуги. Amazon.com Inc. ще похарчи почти 150 млрд. долара за центрове за данни, а Blackstone строи империя от центрове за 25 млрд. долара. Google и Microsoft също правят значителни инвестиции.

Борба за енергия

„Бандата на изкуствения интелект е готова да плаща три или четири пъти повече от това, което биткойн миньорите плащат миналата година“ за електричество, коментира Дейвид Фоли, партньор в Bitcoin Opportunity Fund, който инвестира в публични и частни миньори. Това става навсякъде по света, добавя той.

Технологичните гиганти също така имат преимущество при покупката на електроенергия от компаниите за комунални услуги, като се има предвид постоянният им поток от приходи, докато при миньорите средствата зависят от цената на биткойна. Комуналните компании смятат технологичните фирми за по-надеждни купувачи, тъй като имат по-стабилни баланси, посочва Тарас Кулик, главен изпълнителен директор на SunnyDigital.  

С наличието на такава конкуренция договорите за по-евтина електроенергия може да бъдат трудни за подновяване, когато сроковете на настоящите сделки изтекат. Големите копачи на биткойни обикновено си осигуряват цени за електроенергия за няколко години напред, казва Грег Биърд, главен изпълнителен директор на Stronghold Digital Mining Inc.

Изчислителна мощ

Миньорите се конкурират за фиксирано възнаграждение за обработен блок информация, като първият взима всичко в замяна на изпълнението на съответния процес в блокчейн мрежата. След сегашното разполовяване това възнаграждение ще намалее до 3,125 биткойна от 6,25 сега.

Колкото повече изчислителна мощ има даден миньор, толкова по-голям шанс има за спечелване на възнаграждението. Но задачата става все по-сложна. Трудността на копаенето, мярка за измерване на изчислителна мощ за добив на биткойни, нарасна почти шесткратно от разполовяването през 2020 г. насам, става ясно от двуседмичните актуализации на сайта btc.com. Това се дължи на все по-големия брой миньори за сметка на фиксираната награда за извършена дейност.

Компаниите подобряват технологиите си с по-ефективни машини за генериране на повече изчислителна мощ, като публичните фирми вече са набрали милиарди долари за покупки чрез издаването на нови акции.

Тази опция обаче не е достъпна за частните компании, които съставляват около 80% от изчислителната мощ в САЩ. По време на предишния бичи цикъл през 2021 г. тези компании разчитаха основно на издаването на дълг, за да покриват разходите си. Частните и публичните компании са поели до 4 млрд. долара заеми, обезпечени с оборудване, по това време. Но сделки е все по-трудно да се сключват, тъй като редица кредитори фалираха по време на криптокризата през 2022 г.

„Трудно е“, казва Юн Чу, главен изпълнителен директор на Blockhouse Digital, фирма за управление на активи. „Миньорите търсят кредитори от няколко месеца и още не са успели да намерят“, допълва той.

Освен чрез дълг, някои частни миньори набират средства и чрез рисков капитал, посочва Фоли от Bitcoin Opportunity Fund.

Тези с отрицателен паричен поток, които нямат достъп до заеми, са изправени пред решение дали да финансират операциите си с частен капитал, или средства от баланса. Ако обаче нямат увереност в бъдещите приходи от добив на биткойни, могат да напуснат пазара, коментира още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 16.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още