IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JPMorgan и Deutsche Bank не очакват рали на биткойна след разполовяването

Според германския кредитор събитието, което се случва приблизително на всеки четири години, вече е било частично включено в ценообразуването

09:46 | 19.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Песимистичен поглед върху ценовото движение на биткойна предлагат банките JPMorgan и Deutsche Bank в анализи за развитието след дългоочакваното разполовяване, съобщава CoinDesk. Актуализацията, при която ще се намали наполовина възнаграждението в нови биткойни за копачите, се очаква на 19-20 април.

Според германския кредитор събитието, което се случва приблизително на всеки четири години, вече е било частично включено в ценообразуването от пазара и е малко вероятно голямо рали, след като се случи.

От началото на годината цената на биткойна нарасна с 44%, което е повече от двойно на ръстовете на индекса CoinDesk 20 Index, който следи по-широкия криптопазар. Разликата се дължи основно на пускането на спот биткойн борсово търгуваните фондове (ETF) в САЩ през януари.

Минути преди 9:30 ч. българско време цената на биткойна расте с 1,3% за денонощието до 61 919 долара. 

„Гледайки напред, ние продължаваме да очакваме цените да останат високи заради очакванията за бъдещи одобрения на спот етер ETF-и; бъдещи намаления на лихвите от централните банки и регулаторни промени“, посочват анализаторите Марион Лабор и Касиди Айнсуърт-Грейс.

От Deutsche Bank също така посочват, че очакват географията на криптодобивa да се промени, тъй като по-малките възнаграждения означават по-малки печалби, което ще накара компаниите да търсят по-евтина енергия.

„Латинска Америка, Азия, Африка и Близкияt изток привлякоха вниманието на криптоминьорите заради по-ниските енергийни разходи“, се казва в доклада на анализаторите.

От банката посочват също, че предишните разполовявания са спомагали за по-широкото приемане на валутата и по-специално за увеличаване на интереса на дребно, измерен по броя на активни биткойн адреси. „Пред първите 150 дни след всяко предходно разполовянане броят на адреси на (инвеститори, бел. ред.) на дребно е нараснал с 52% през 2012 г., 37% през 2016 г. и с 3% през 2020 г.“, се казва още.

Според JPMorgan цената на биткойна дори ще намалее след разполовяването. Американският кредитор смята, че налице все още са условия за свръхпокупки. Дори настоящата цена от около 61 хил. долара е над сравнимата стойност със златото, коригирана спрямо волатилността, от 45 хил. долара и над прогнозираните производствени разходи след разполовяването от 42 хил. долара. Мярката за производствени разходи се смята като долна граница на цената на биткойна.

От JPMorgan също така отбелязват, че финансирането с рисков капитал остава сподавено въпреки ръстовете на криптопазара.

Най-големият ефект от разполовяването, очаквано, ще се усети от миньорите. Според банката с излизането от пазара на непечелившите компании може да се очаква спад на темпа на изчислителната сила на блокчейн мрежата на биткойна, както и засилване на консолидацията, посочват анализаторите на JPMorgan. Те също отбелязват Латинска Америка и Африка като възможни места за преориентация на копачите заради по-ниските разходи за електроенергия.

Мечи сигнали

Мечи сигнали са надвиснали над криптопазара през последните дни и почти със сигурност ще тласнат цените надолу в краткосрочен план, коментира на свой ред анализаторът Маркус Тийлен, съосновател на 10x Research, пред CoinDesk.

„Не бих дал почти никакви заслуги на разполовяването, защото не смятам, че разполовяването е големият двигател“, коментира той и допълни: „Те в действителност са големите макрофактори“.

Тийлен, който в миналото е предсказвал бичи и мечи цикли в криптосектора, този път не вижда катализатор, който да вдигне цените отново.

„Вече нямаме обичайните двигатели, които наистина вдигнаха цените от зоната на 40 хил. долара до тази на 70 хил. долара“, коментира той. Основната причина за това, според него, са спот биткойн ETF-ите, където има малко към никакъв нов приток на капитал през последните няколко седмици, тъй като инвеститорите са преминали етапа на първоначалната еуфория.

Според Тийлен изглежда, че мнозина от инвеститорите в сектора на традиционните финанси вече не проявяват интерес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 19.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още