IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптовалутите навлизат по-широко в петролния сектор на Венецуела

САЩ връщат санкциите срещу търговията с венецуелски петрол заради липса на реформи

15:06 | 23.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Заради връщането на санкционния режим на САЩ срещу петролния сектор властите във  Венецуела планират да ускорят въвеждането на криптовалути при търговията със суровината, съобщава Ройтерс, като се позовава на свои източници.

Още от края на миналата година държавната петролна компания PDVSA започна да използват виртуалната валута тетер за търговия с петрол. Стойността ѝ е вързана към щатския долар, което означава известна стабилност при използването ѝ. Сега с връщането на американските ограничения тези единични трансакции ще се увеличат, за да бъде избегнат рискът активи на компанията да бъдат замразени в чужди банки, разказват източниците на агенцията.

Според тях PCVSA са започнали да изискват от новите клиенти да поддържат електронен портфейл с криптовалути. Анализатори коментират, че използването на дигитални пари може и да скрие доходите от търговия с петрол, но също така и ще намали парите в брой, които получава компанията за развитие на проекти и други дейности.

През миналата седмица Министерството на финансите съобщи, че дава срок до 31 май на клиентите на държавната петролна компания да приключат сделките си. Причината е липсата на реформа в избирателната система, която беше очаквана от Вашингтон  при свалянето на санкциите преди шест месеца.

Това ще направи трудна търговията с петрол на Венецуела - клиентите ѝ ще трябва да изчакват индивидуални разрешения от американските институции, за да могат да търгуват със страната, пише още Ройтерс.

Официално министърът на петрола Педро Телечеа, който до началото на 2023 година беше начело на държавната петролна компания, коментира, че се използват различни валути при доставките на венецуелски петрол. Пред Ройтерс той потвърди, чеза някои от договорите дигиталните валути може би са предпочитан начин на плащане. При Телечеа износът на петрол от Венецуела започна да расте, а благодарение на падналите санкции в края на март достигна до 900 хил. барела на ден - количества, които не бяха виждани за последните четири години.

Доларът доминира в плащанията при търговията с петрол, а криптовалутите все още са необичайно средства за разплащане на този пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 23.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още