IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на петрол от Венецуела расте, но проблеми с танкерите се влошават

Основният пазар е Азия

08:54 | 03.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Износът на петрол от Венецуела се увеличава през февруари до 671 хил. барела на ден, но слабият добив предизвикlа истинско "задръстване" с танкерите в петролните терминали на страната, съобщава Ройтерс. Към 29 февруари край терминалите на държавната петролна компания PDVSA в изчакване са поне 18 големи петролни танкера.

Клиентите на компанията са изпратили танкери, за да могат да получат доставки от Венецуела, преди САЩ евентуално да подновят санкциите срещу страната.  Сегашното разрешение за износ на петрол изтича на 18 април и Вашингтон коментира, че има вариант да не бъдат подновени.

Данните показват, че износът на петрол и горива от Венецуела се увеличава със 7,5% спрямо януари. Основен пазар е Азия. Износът на петролни продукти обаче намалява до 197 хил. барела на ден, спрямо 286 хил. барела през януари. Вносът на горива се увеличава от 122 хил. барела на ден до 144 хил. барела на ден.

Доставките на петрол към американската Chevron се увеличават до 184 хил. барела на ден, спрямо 107 хил. барела през януари. Износът към Куба остава без промяна - 34 хил. барела на ден.

Недостатъчният добив, както и липсата на внос на нужните добавки за допълнително втечняване на петрола, ограничава възможностите за ръст на износа, посочват анализаторите. Има данни, че танкери от Азия, чакащи от месеци, са напуснали пристанищата на Венецуела без да бъдат натоварени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 03.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още