IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Telegram ще позволява плащания със стейбълкойна на Tether

Приложението би могло да служи като канал за комуникация и банкова сметка, коментира главният изпълнителен директор на Tether Паоло Ардоино

20:30 | 24.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Паоло Ардоино. Снимка: Bloomberg LP
Паоло Ардоино. Снимка: Bloomberg LP

Tether, емитентът на най-използвания стейбълкойн в света, се обединява с TON Foundation, за да позволи на потребителите на Telegram да извършват криптоплащания в популярната услуга за съобщения.

Можем да създадем първото приложение, което да служи както като комуникационна система, така и като банкова сметка, коментира главният изпълнителен директор на Tether Паоло Ардоино в интервю по време на криптоконференцията Token2049 в Дубай, цитиран от Bloomberg.

The Open Network, или TON, първоначално бе създадена в рамките на Telegram като Тelegram Open Network, но компанията се раздели с проекта, след като американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) настоя, че продажбата на токените Grams е нарушение на федералните закони за търговия с ценни книжа.

Telegram и дъщерната компания TON Issuer Inc. се съгласиха през 2020 г. да върнат над 1,2 млрд. долара на инвеститори и да платят 18,5 млн. долара глоби, посочиха от SEC.

Но двете остават тясно свързани, като основателят на Telegram Павел Дуров заяви през февруари, че компанията планира да споделя приходи от реклами с клиентите чрез блокчейна на TON.

Стив Юн, президент на TON Foundation, заяви в рамките на същата конференция, че иска да привлече още от 900-те милиона потребители на Telegram към блокчейна и криптопортфейлите на TON, тъй като мнозина търсят лесни начини за ефективни парични трансакции.

„На развиващите се пазари има огромно търсене за съхранение на състояние в долари“, коментира той. Стейбълкойнът на Tether – USDT, има паритет с американската валута и е подкрепен от резерви предимно в деноминирани в долари активи.

Навлизането в сектора на криптовалутите може да се окаже нож с две остриета, тъй като компанията планира да стане публична. Тетерът – най-използваният стейбълкойн за незаконна дейност, вече привлече вниманието на властите по света заради потенциала си да бъде използван за заобикалянето на санкции.

Tether работи тясно със 124 агенции по правоприлагане в 40 различни държави, заяви Ардоино. „Имаме възможност да замразяваме активи, когато е необходимо, когато агенция по правоприлагане поиска от нас да го направим“, допълни още той. По думите му от 2014 г. досега компанията е замразила средства на обща стойност 1,1 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 24.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още