IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Lyft се сринаха след отчетения спад на броя пътници

Постоянният недостиг на шофьори се отрази негативно на възстановяването на компаниите от сектора и принуди клиентите да чакат по-дълго и да плащат повече

09:17 | 09.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американският конкурент на Uber - Lyft Inc., отчете по-малко пътници от очакванията на анализаторите през четвъртото тримесечие, тъй като омикрон вариантът намали пътуванията. Новината доведе до срив на цената на акциите с около 7% в следборсовата търговия, предава Bloomberg.

Но пътниците, които са се качвали в коли на Lyft, са генерирали по-високи приходи заради недостига на шофьори и по дългите и по-скъпи пътувания.

„Имаме голяма инерция, но все още ни предстои много работа и последен завой, за да се справим с омикрона", каза съоснователят и президент Джон Зимър в интервю.

Компанията отчете 18,7 млн. активни пътници през тримесечието, което е с 49% повече от година по-рано, макар и доста по-малко от 22,9 млн. през 2019 г. Анализаторите очакваха пътниците да са били 20 млн.

Lyft заяви, че е отчела значителен скок в приходите на активен пътник, които са достигнали исторически връх от 51,79 долара. Увеличението се дължи до голяма степен на подобряването на микса от по-кратки пътувания и като цяло по-скъпите пътувания до летищата, които са се удвоили спрямо миналата година, каза Зимър.

Повишението на приходите от пътници е спомогнало за увеличаване на приходите като цяло през четвъртото тримесечие със 70% спрямо предходната година до 969,9 млн. долара, заяви базираната в Сан Франциско компания. Това надхвърля очакванията на анализаторите за 940,4 млн. долара по данни, събрани от Bloomberg.

„Трудно е да се оцени въздействието, голямо или малко, на омикрон, а четвъртото и първото тримесечие обикновено са със сезонен характер заради времето и празниците", каза Зимър, добавяйки, че по-голямата част от ефекта на омикрон върху броя на пътниците „се усеща през първото тримесечие".

Гигантът в сферата на превозите на пътници беше засегнат от последиците от Covid и изпитваше трудности да намери баланса между търсенето и броя на шофьорите. Когато пандемията за първи път обхвана САЩ и градовете бяха блокирани, търсенето на пътувания почти спря. След това, когато ограниченията отслабнаха, пътниците започнаха да търсят автомобили, но много шофьори страняха от бизнеса, което принуди Lyft и Uber Technologies Inc. да предлагат скъпи стимули.

Докато Uber успя да се насочи към доставката на храна по време на пандемията с Uber Eats, основната дейност на Lyft си оставят споделените пътувания. Дори когато търсенето се възстанови, постоянният недостиг на шофьори се отрази негативно на възстановяването на компаниите и принуди клиентите да чакат по-дълго и да плащат повече за пътувания. Зимър заяви, че броят на шофьорите се е увеличил с 34% спрямо предходната година, а броят на новите шофьори е скочил с 50% за същия период.

„Инвеститорите искат да видят баланс", казва Том Уайт, анализатор от D.A. Davidson. „Не можеш да вдигаш цените вечно и да не очакваш въздействие върху търсенето на шофьорите и обемите. По-мащабно набиране на шофьори може да помогне за спиране на повишаването на цените“.

Коригираната печалба преди данъци и амортизации възлиза на 74,7 млн. долара през тримесечието, което е по-малко от очакваните от анализаторите 75,7 млн. долара.

Lyft съобщи, че нетната ѝ загуба се е свила до 258,6 млн. долара, или 75 цента на акция, от загуба от 458,2 млн. долара, или 1,43 долара на акция, година по-рано. Тя все пак е по-голяма от прогнозираната от анализаторите загуба от 171,2 млн. долара.

Lyft приключи годината с първата си годишна коригирана печалба преди данъци, амортизации и отчисления (EBITDA). За фискалната 2021 г. този показател възлиза на 92,9 млн. долара в сравнение със загубата от 755,2 млн. долара през фискалната 2020 г.

Акциите на Lyft поевтиняха с около 3,6% досега през тази година, което е по-добро представяне от това на Uber (понижение с 8,6%) или DoorDash Inc. (с 32%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още