IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо е добре да имате покривало за кола?

Основното предназначение на покривалата е защита на автомобилите от повреди и замърсяване

17:00 | 16.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Лятото е вече към края си и настъпва сезонът на дъждовете и бурите. Времето захладнява и не след дълго температурите ще започнат да падат под нулата. А това оказва влияние и върху състоянието на купето на автомобила.

Заледени стъкла, натрупан сняг, замърсено купе и залепнали листа и мръсотия – това са малка част от възможните изненади, преди да потеглите с колата.

За да си спестим част от изненадите на времето и да запазим автомобила си чист, може да използваме покривало за кола.

Доколко полезно е едно покривало за кола и необходимо ли е наистина?

Основното предназначение на покривалата е защита на автомобилите от повреди и замърсяване. Използването им може да увеличи продължителността на живота на колата и да запази добрия й външен вид.

Независимо дали използвате покривало инцидентно, или постоянно, то ползите от него са:

-     Поддържа автомобила чист, независимо дали е паркиран в гараж, или навън - по него няма прах и мръсотия.

-     Предпазва от сняг – не се налага да почиствате автомобила от натрупалия през нощта сняг – просто сваляте покривалото.

-     Защитава при дъжд и градушка – запазва колата суха, а при падане на градушка предотвратява пораженията по купето.

-     Елиминира условията за възникване на мухъл, плесен и ръжда вътре и извън купето.

-     Предпазва от поражения от птици и други животни.

-     Запазва автомобила при падащи отломки и клони от дървета.

-     Защитава автомобила от вредните UV лъчи и от прегряване през лятото. Така се предпазва покритието на купето от изсветляване, а оборудването на салона  от повреди.

Наличието на едно качествено покривало ще защити ефективно автомобила ви и то на много по-ниска цена от възможните поражения, причинени от природата и хората.

Във верига магазини за авточасти Avto.BIM.BG предлагаме качествени покривала на утвърдени марки. При нас може да намерите различни видове покривала, от най-обикновенно до противоградно, за всички марки и модели леки и лекотоварни автомобили, мотоциклети и каравани. Може да поръчате и онлайн на www.avto.bim.bg.

Какви видове покривало за кола се предлагат?

Асортиментът на този вид автоаксесоар е огромен. Освен различните размери покривала се предлагат и такива с различно приложение, за различни превозни средства и от разнообразни материи.

-     Покривалата за кола могат да бъдат универсални и персонализирани.

Универсалните са подходящи за много автомобили, които имат сходни размери, затова те също са с определени обозначения и размери като: M, L и т.н.

Персонализираните покривала се изработват за точно определен модел и марка автомобил, и са напълно съобразени с особеностите и размерите му. Затова те прилягат и се закрепват по-плътно и защитават по-добре, но са и значително по-скъпи от универсалните.

-     Според мястото на използване покривалата за кола са: външни и за вътрешна употреба. Външните се използват, когато автомобила се паркира на открито, а вътрешните са предназначени да го предпазват при съхранение в гараж.

-     Според предназначението си те са: покривало за кола против градушка, водоустойчиво, слънце устойчиво, зимно покривало за кола, предпазни и т.н. в зависимост от какво искате да опазите автомобила си.

-     Освен това се предлагат цели покривала, които покриват изцяло автомобила, и частични покривала: покривало за предното стъкло против замръзване; за тавана, предното, задното и странични стъкла; покривала за домашни любимци, за багажника и т.н..

Какви са изискванията към едно качествено покривало?

-     Покривалото за кола трябва да предпазва автомобила от намокряне, като същевременно да е изработено от дишаща материя, която да позволява отстраняване на влагата.

-     Вътрешната страна на покривалото трябва да е от мек материал, който не драска и поврежда покритието на автомобила и детайлите му.

-     То трябва да се закрепва лесно и здраво, за да остане на мястото си дори при силен вятър и буря.

-     Качественото покривало трябва да изолира колата от температурата на околната среда и да не допуска прегряване през лятото и замръзване през зимата.

-     Покривалото трябва да е изработено от материал, устойчив на UV лъчи и други атмосферни влияния, за да може да остане здраво и да служи дълги години.

-     Важно е то да се сваля и прибира лесно, като не заема много място в багажника.

Какво е подходящото покривало за вашата кола?

За да защитава максимално автомобила ви, покривалото трябва да е избрано правилно.

Затова трябва да се вземат предвид: условията на съхранение на колата, метеорологичните условия и габаритните размери.

Най-важното е покривалото да е по мярка на автомобила. Така че преди да избирате, трябва да сте наясно с размерите на колата, особено ако сте се спрели на универсално.

Климатичните условия, при които се експлоатира автомобилът, са от съществено значение за избора на подходящо покривало, когато той се съхранява на открито.

Например при сух и топъл климат с много слънчево греене се използват покривала с UV защита и добра топлинна изолация.

При сух и студен климат е добре да се използват покривала от по-лека материя.

При умерен климат с дъждове, сняг, студ и пек са подходящи многослойни покривала от дишаща, бързосъхнеща материя, които изолират топлината.

За райони с градушки – противоградните покривала са за предпочитане. Така ще сте сигурни, че колата ще е добре защитена.

Когато съхранявате автомобила си в гараж, то покривалото също е от полза. За целта се използват такива от лека, мека материя като ватирано покривало за кола, които да предпазват от прах и надраскване.

Използват се и частични покривала за предпазване на стъклата от лед и сняг през зимата и от слънчевите лъчи през лятото.

Ако имате домашни любимци, които возите в автомобила си, то покривалата за тях ще предпазят салона ви от повреждане и замърсявания, защото са непромокаеми и здрави.

А ако все пак се колебаете в избора си – ние от Авто Бим БГ с радост ще ви помогнем да намерите своето покривало за кола, което да ви служи дълго и добре.

Последна актуализация: 01:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още