IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските автомобилни гиганти жънат печалби въпреки спада на продажбите

Единственото изключение e Renault. Причината - Русия

08:49 | 18.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Изглеждаше така сякаш кризата с недостига на чипове, започнала миналата година, ще нанесе нов удар на автомобилните компании и ще доведе до серия от лоши резултати, но това не се случи. Европейските гиганти в сектора не спират да увеличават приходите си и то при намалени продажби заради липсата на компоненти. Единственото изключение e Renault.   

Продажбите - надолу, печалбите - нагоре 

Подобно на миналата година, когато групата Volkswagen например повиши нетната си печалба с близо 75%, въпреки че достави с 600 хил. автомобила по-малко, така и сега отчетите на автомобилните компании за първата половина на 2022 г. показват отлични резултати въпреки спада на новите регистрации. Причината за по-високите печалби в тази несигурна външна среда е, че автомобилостроителите са се фокусирали върху повишаване на маржа, отдавайки приоритет на продажбите на премиум модели и марки, които носят най-висока печалба, пише испанското икономическо издание Cinco Dias.

През първата половина на годината BMW е групата с най-голяма печалба. Германският автомобилостроител, който притежава марките BMW, Mini и Rolls-Royce, е увеличил нетната си печалба през първите шест месеца на 2022 г. със 73,6 на сто до 13,232 млрд. евро, въпреки че доставките на нови автомобили са се понижили с 13,4 на сто до 1,16 млн. единици. Единствената марка на групата, регистрирала увеличение на продажбите в този контекст на недостиг на компоненти, е луксозната Rolls-Royce, която е продала с 6,8 на сто повече автомобили. 

Гигантът Volkswagen е продължил спиралата на растеж на печалбата си, която отново се е повишила - с 25,8 на сто до 10,368 млрд. евро, макар и регистрациите на нови автомобили да са спаднали с 22,2 на сто - на пазара са продадени 3,87 млн. превозни средства. При тези резултати обаче германският автомобилостроител трудно може да се съревновава с японския гигант Toyota за световната корона при продажбите, която японците му отмъкнаха през 2020 г. и затвърдиха през 2021 г.

Двете марки на Volkswagen с най-сериозен спад на продажбите през първите шест месеца на 2022 г. са Skoda и Seat – съответно с 30 на сто и 27,4 на сто. За сметка на това единствените марки на групата с централа във Волфсбург, регистрирали по-високи печалби, са от луксозния сегмент – Lamborghini с 4,9 на сто и Bentley с 2,8 на сто.

 "Въпреки безпрецедентните глобални предизвикателства Volkswagen показа завидна финансова стабилност. Оперативният марж през първата половина на годината отразява  солидността на продукта и пропорционално по-високите продажби в премиум сегмента". Това заяви при представянето на резултатите на групата финансовият директор на германския автомобилостроител Арно Антлиц. 

Друг европейски автомобилен гигант, отчел отлични финансови резултати през първите шест месеца на 2022 г., е групата Stellantis. Компанията, формирана от сливането на френската PSA и Fiat-Chrysler остават с "бронзов медал" за първите шест месеца на текущата година, след като е повишила печалбата си с 34 на сто до 7,960 млрд. евро. Продажбите на Stellantis също са намалели, но в много по-малка степен, отколкото при конкурентите от Volkswagen - с едва 7,4 на сто, или малко над 3 млн. продадени превозни средства 

"Стратегическият план Dare Forward 2030 на Stellantis напредва с пълна сила, за което спомагат рекордната рентабилност и ускорението при продажбите на автомобили с ниски въглеродни емисии", подчертава групата. Stellantis наблегна на факта, че се нарежда на второ място в Европа по продажба на автомобили с ниски емисии (включително електрически, хибридни и водородни модели), изоставайки само с 1000 автомобила от първия в класацията - Volkswagen и измествайки на трето място компанията на Илон Мъск Tesla. 

Друг европейски автомобилен гигант, постигнал по-висока печалба през първото тримесечие на 2022 г., е Mercedes-Benz - 6,784 млрд. евро, или с 3 на сто повече (ако не се отчитат товарните автомобили) спрямо същия период на предходната финансова година. През декември 2021 г. групата раздели бизнеса си на две отделни компании: за камиони Daimler Truck и за автомобили и ванове Mercedes-Benz Group.

Renault - единственото отклонение от тенденцията. Причината: Русия  

Френската група Renault е единственият европейски автомобилостроител, който е регистрирал загуби през първото тримесечие на годината. Компанията е била в червената  територия с 1,666 млрд. евро заради напускането на руския пазар, койот беше вторият най-голям за френския автомобилостроител. Излизането от региона, което включваше и предаване на руското правителство на дела от 67,69 на сто в "Автоваз", който произвежда марката "Лада", е имало отрицателен ефект за компанията на стойност 2,232 млрд. евро. 

"Renault решително провежда процес на дълбока трансформация и възобновяване на дейностите си. Резултатите от шестмесечието са доказателство за това: въпреки всички препятствия, свързани с прекратяването на дейността в Русия, кризата с полупроводниците и инфлацията на цените, групата продължава да подобрява оперативните си резултати“, заяви главният изпълнителен директор  Лука де Мео. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още