IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рядък розов диамант отива на аукцион за 35 млн. долара

Камъкът The Eternal Pink е от най-високо качество и може дори да разбие рекорда за най-висока цена за карат на пазара

18:42 | 29.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Alexi Rosenfeld/Getty Images
Снимка: Alexi Rosenfeld/Getty Images

Изключително рядък диамант, наречен The Eternal Pink, се очаква да събере над 35 млн. долара на аукцион на Sotheby’s, като цената дори може да разбие рекорда за най-висока за карат на пазара.

Камъкът от 10,57 карата ще бъде представен в Хонконг следващата седмица и по-късно ще бъде изложен още в Дубай, Сингапур, Шанхай, Тайван и Женева. Продажбата му е насрочена за 8 юни в Ню Йорк по време на бижутерийния аукцион на Sotheby’s в града.

Диамантът във формата на възглавница, поставен на пръстен, е описван от експерти като „блестящ“ и има най-високата възможна степен на качество на цвета – Fancy Vivid. Също така камъкът има и отлични резултати за прозрачност (чистота) – Internally Flawless, което означава, че не се забелязват дефекти под 10-кратно увеличение. Диамантът е един от най-чистите в химическо отношение, което допринася и за неговата прозрачност.

Снимка: Alexi Rosenfeld/Getty Images Снимка: Alexi Rosenfeld/Getty Images

Камъкът с тегло 2,1 грама е сравним само с истински произведения на изкуството, посочват от Sotheby’s, откъдето допълват, че той е по-рядък от картина на Рене Магрит или Анди Уорхол. „Трудно е да се преувеличи неговата рядкост и красота“, коментира Уънхао Ю, председател на звеното за бижута и часовници на Sotheby’s за Азия.

Тhe Eternal Pink е добит от компания De Beers в мината „Дамтша“ в Ботсвана. Обработката му от специалистите от Diacore в Ню Йорке е отнела шест месеца.

Очакваната цена за карат е 3,3 млн. долара, но има шансове да оспори досегашния рекорд на камъка The Williamson Pink Star, продаден отново от Sotheby’s в Хонконг през 2022 г. за 5,2 млн. долара за карат. Диамантът бе купен от частен колекционер в САЩ за 57,7 млн. долара.

Три розови диаманта са в топ пет по стойност, продавани на аукцион. Този вид камъни стават особено редки след затварянето на мината „Аргайл“ в Австралия, която бе най-големият доставчик на този вид камъни.

Част от интереса към розовите диаманти идва от мистерията около тях – все още не е напълно ясно как точно се образува розовият оттенък. Смята се, че той идва от процеса на формиране на камъка дълбоко в земните недра, докато други диаманти дължат цвета си на следи от определени елементи като азот за жълто и бор за синьо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 29.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още