IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-високите цени помогнаха на Coca-Cola да надмине очакванията

Компанията обаче записа по-слаби продадени обеми в Северна Америка

15:30 | 13.02.24 г.
Снимка: Angus Mordant/Bloomberg
Снимка: Angus Mordant/Bloomberg

Coca-Cola отчете тримесечна печалба, която отговори на очакванията, и приходи, които надминаха прогнозите. Това се случи, след като по-високите цени помогнаха на производителя на напитки да преодолее спада на продадените обеми в Северна Америка, пише CNBC.

В резултат на новините цената на акциите на компанията нарасна с по-малко от 1% преди началото на борсовата търговия днес.

Гигантът обяви, че нетната му печалба за четвъртото тримесечие е достигнала 1,97 млрд. долара, или 46 цента на акция, което е под сумата от 2,03 млрд. долара, или 47 цента на акция, отчетена година по-рано.

Като се изключат някои елементи, компанията е спечелила по 49 цента на акция.

Нетните приходи от продажби са се увеличили със 7 на сто до 10,85 млрд. долара. Органичните приходи на Coca-Cola, които не вземат предвид придобиванията и продажбите на активи, са нараснали с 12% през тримесечието.

Coca-Cola отчете 2% ръст на обемите  през тримесечието. Но обемите в Северна Америка са се свили с 1%, след като търсенето на водата, спортните напитки, кафето и чая на Coca-Cola там са спаднали през периода.

За 2024 г. Coca-Cola прогнозира 6-7% ръст на органичните приходи от продажби и увеличение на сравнимата печалба на акция с 4 до 5 на сто. Компанията очаква, че валутните курсове ще натежават върху нейните приходи и печалба през цялата година.

За първото тримесечие компанията прогнозира, че валутните колебания може да ощетят с 4% сравнимите ѝ приходи. Coca-Cola също така очаква чуждестраните валути да забавят ръста на печалбата ѝ на акция и прогнозира 8% удар по показателя от валутните промени през периода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 13.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още