IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масовият туризъм в историческия център на Флоренция убива занаятчийството

Около десет занаятчии са в процес на изгонване от ателиетата им близо до Понте Векио в рамките на проект за развитие на туризма

17:47 | 25.02.24 г.
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Флорентинският златар Томазо Пестели е бил изгонен от ателието си, за да освободи място за луксозен хотел, превръщайки се в поредната жертва на масовия туризъм в тосканския град, който според мнозина е напът да загуби душата си.

Призивите за спешни действия за опазване на центъра на града, който е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО, станаха все по интензивни през последния месец след шокиращото изявление на германската директорка на престижната Галерия на Академията Сесили Холберг, според която Флоренция се е превърнала в "лека жена".

Около 1,5 милиона туристи са посетили това бижу на изкуството и на архитектурата само през летните месеци на миналата година, което е растеж с 6,6 на сто спрямо предходната година, а все по-голям брой магазинчета и апартаменти са се превърнали в заведения за бързо хранене и места за настаняване в "Еърбиенби" (Airbnb).

"Работим от 1908 г. Ако се отървете от нас и от много други като нас, вие отнемате част от душата на града", заявява разпалено Томазо Пестели, чийто баща, дядо и прадядо са били златари преди него.

55-годишният Пестели е успял да намери в близост друго малко ателие, но много други занаятчии не са имали този шанс.

Средната цена на жилищните наеми във Флоренция е скочила с 42 на сто между 2016 и 2023 г., а броят на апартаментите, предлагани посредством платформата "Еърбиенби" е нараснал от около 6000 до близо 15 000, според официалните данни. Дори през февруари туристите се редят на опашка пред катедралата и се тълпят около Давид на Микеланджело.

С прогонването на жителите и изчезването на традиционните магазини "Флоренция е напът да се превърне в празна кутия", смята той.

За Елена Белини, на 47 години, която продава творби на местни творци, липсата на жители не само бавно убива живота в квартала, но и води със себе си увеличение на престъпността, най-вече на кражбите с взлом.

На витрината на една бижутерия е написано "Флоренция умира"

Тосканската столица не е единствената с подобна съдба.

Венеция и други пренаселени дестинации като Чинкуе Тере в северозападната част на страната също отчитат отлив на жители заради астрономическите цени на наемите и инвазията на магазините за сувенири.

Докато Венеция експериментира с входна такса, която туристите, посещаващи града за ден, трябва да платят, за да влязат през високия сезон, общинският съвет на Флоренция стартира кампания за привличане на туристи извън центъра.

Хората търсят все повече маршрути, "базирани върху изживяването" и общината се опитва да популяризира други обекти от исторически и художествен интерес, свързани с изследването на природата и гастрономията, заяви пред АФП заместник-кметът Алесия Бетини. 

Броят на посетителите на околните села, дворци и абатства е нараснал с 4,5 на сто през януари, а броят на туристите, които се отправят по Пътя на боговете, който пресича Апенините до Болоня, е нараснал с 22 на сто миналата година.

Общинският съвет се постара също да освободи жилища за местното население и да не позволи нов скок на цените на наемите. Мярката, приета през октомври, предвижда също и данъчни облекчения за собствениците, които се връщат към обичайните наеми. 

Въпреки забраната около десет занаятчии са в процес на изгонване от ателиетата им, разположени в близост до Понте Векио в рамките на проект за развитие на туризма.

"Флорентинската златарска традиция е напът да се срине доста бързо", казва Томазо Пестели. 

На няколко пресечки оттам Габриеле Мазели, президент на Асоциацията на историческите компании във Флоренция , рисува ръчно позлатена рамка, а редици с ярко оцветени буркани  и прахове, са подредени на рафтовете зад него.

Голямо разпятие виси на стената, а наблизо реставратор се опитва да върне блясъка на повредена картина.

"Хората идват във Флоренция за качествени продукти, произведени ръчно с голямо старание", заяви 58-годишният Габриеле Мазели. "Ако една компания е принудена да затвори, то това засяга цялата производствена верига. Цяла една вселена изчезва завинаги", добави той.

Другата Флоренция

Когато казваме,че Флоренция е обсадена от туристи, това е вярно само за  историческия център. Когато говорим за столицата на Тоскана, трябва непременно да уточним, че има две Флоренции - едната е тази на зоната под егидата на ЮНЕСКО, която туристите преживяват и възприемат, а другата е извън стените на историческия център. В своята цялост Флоренция е туристически град, но от икономическа гледна точка обаче не е. Това уточнява Никола Шиклоне, директор на Регионалния икономически институт на Тоскана, цитиран от "Фиренце тудей".

Приносът на туризма към брутния вътрешен продукт е количествена оценка, която зависи от периметъра - в Тоскана е 12 на сто, а във Флоренция - 8 на сто, които на практика идват само от историческия център.

"В историческия център магазините, баровете, ресторантите, сладоледжийниците, услугите по настаняване са 40 на сто от дейностите и 57 на сто от служителите. Извън историческия център тези сектори не обхващат повече от 26 на сто от дейностите и 23 на сто от служителите. Така че е повече от очевидна поляризацията на концентрацията в историческия център на града и другата Флоренция, която някак си остава извън светлините на прожекторите, а и на масовия туризъм. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 25.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още