IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над три четвърти от готовите храни във Франция съдържат добавена захар

При безалкохолните напитки се наблюдава отчетлив спад в използването на подсладители

09:51 | 19.03.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Проучване на Националната агенция по безопасност на храните (Anses) във Франция за състава на преработени храни, продавани в страната, показва спад в използването на подсладители от 2008 година насам, но това не означава задължително, че те са спрели да бъдат сладки, съобщава френското издание „Фигаро“.

Проучването, публикувано днес, обхваща периода между 2008 и 2020 г., като сред изследваните 50 хил. храни има не само сладки, но и солени. Проверката включва не само съдържанието на традиционна бяла захар, но и на подсладители като аспартам, плодови сиропи и сокове.

Оказва се, че в последните 10 години се наблюдава „спад в употребата на подслаждащи съставки, особено на захарни сиропи и подсладители“. Това се дължи на факта, че производителите са по-малко склонни да използват голям брой подслаждащи съставки, като тази тенденция отчасти е свързана с промяна на продуктите от страна на производителите, става ясно от изводите на Агенцията. Данните показват, че на „по-естествени“ подсладители като плодовите сокове, се дава предимство пред захарните сиропи и синтетичните подсладители, които се използват по-рядко.

Това не означава, че съдържанието на захар в храните е намаляло като цяло. През 2020 г. 77% от предлаганите готови храни – дори солените – все още съдържат поне една подслаждаща съставка, въпреки че употребата им е намаляла. Проучването обхваща само естеството на включените съставки и честотата на използването им, но не и количеството, тъй като то рядко се посочва на опаковките, така че в този аспект не е възможно да се направят изводи за общественото здраве.

За сметка на това, Агенцията публикува и друго проучване, фокусирано върху безалкохолните напитки. То стига до заключението, че употребата на захар в тях наистина е намаляла от 2010 г. насам. Тази тенденция започва през същата година и се засилва отчетливо след 2013 г., отчитат от Anses. Агенцията обяснява тази промяна с въвеждането на мерки, насочени към намаляване на съдържанието на захар в напитките, включително – налагането на данък върху напитките с добавена захар и подсладители през 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 19.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още