IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mondelez планира увеличаване на част от цените си заради по-скъпи какао и захар

Фючърсите върху какаото в Ню Йорк са се повишили с над 50% през 2023 г.

12:52 | 07.11.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Mondelez International, производителят на бисквитките Oreo и шоколадите Toblerone, следващата година ще повиши цените на някои от продуктите си, тъй като компанията е изправена пред натиск от разходите за какао и захар, съобщава Bloomberg.

Ръстът в цената на какаото в частност е „толкова важен“, че компанията ще трябва да направи „директно увеличение на цените“, каза главният изпълнителен директор Дирк ван де Пут в интервю за Bloomberg Television в понеделник. Корекции чрез шринкфлация (намаляване на размера на продукта без корекция в цената – бел.ред.) „няма да решат тази инфлация на този етап“, каза той.

Фючърсите върху какаото в Ню Йорк са се повишили с над 50% през 2023 г. и се търгуват на най-високата си цена от 1978 г. насам на фона на прогнози за слаби реколти в най-големите производители Кот д'Ивоар и Гана. Междувременно опасения за доставките предизвика и скок в цената на суровата захар, който се равнява на почти 40% за тази година.

„Макар че останалата част от производствените разходи до голяма степен са без промяна за следващата година, тези два наистина ни карат отново да повишим цените“, казва Ван де Пут.

Той добави, че потребителите „могат да поемат определено увеличение на цените“ и променят покупателните си поведение, за да го направят, включително купувайки опаковки с голям брой продукти в тях, които носят по-ниска цена за единица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 07.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още