IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американците изхвърлят до 68 млн. долара в монети годишно. Ето какво се случва с тях

Все повече хора предпочитат да плащат електронно, а монетите от 1 цент се превръщат в ненужен багаж

17:35 | 17.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Shiho Fukada/Bloomberg
Снимка: Shiho Fukada/Bloomberg

В съоръжение за управление на отпадъците в Морисвил, Пенсилвания, работниците зареждат изпепелени боклуци в промишлени машини, които разделят и сортират металите, след което ги изпращат за измиване. Наградата: кофи с дребни монети.

Американците изхвърлят ресто на стойност 68 млн. долара всяка година, според Reworld. Компанията за устойчива обработка на отпадъци е на лов за съкровища и казва, че през седемте години, откакто извършва тази дейност, е събрала монети на стойност поне 10 млн. долара.

Монетите вече нямат никакво значение за някои американци, разказва Wall Street Journal. Автобуси, обществени перални, паркомати и много други вече приемат кредитни и дебитни карти и мобилни плащания. Използването на каквато и да е форма на физическа валута се е превърнало в досада и рестото често се възприема просто като излишен багаж.

„Ако загубите банкнота от 100 долара, ще я потърсите. Ако загубите банкнота от 20 долара, ще я потърсите. Ако загубите книга, ще я потърсите“, казва Робърт Уапълс, професор по икономика в университета Уейк Форест, като допълва: „Но ако изгубите 1 цент, няма да го търсите“.

Той насърчава правителството да „убие“ монетата от 1 цент, чието производство струва около три пъти повече от стойността му. Американският монетен двор е похарчил 707 млн. долара за изработка на монети миналата година. Канада, Нова Зеландия и Австралия вече изтеглиха от обращение своите монети от 1 цент.

Тъй като монетите могат да бъдат трудни за харчене, те циркулират бавно в икономиката или пък изобщо не циркулират. Повече от половината монети в САЩ се намират в домовете на хората, според Федералния резерв.

Рестото - в коша за боклук

На летищните контролно-пропускателни пунктове Администрацията за транспортна сигурност събира монети на стойност стотици хиляди долари всяка година. Те остават по дивани или в коли, при което се събират и се изпращат към депата, обяснява Доминик Роси, директор на Reworld за финанси и бизнес поддръжка.

Компанията започва да събира монети през 2017 г., след като забеляза повече от тях в кошчетата за боклук. Така Reworld възстановява 550 000 тона метали, включително кутии от газирани напитки, ключове и сребърни прибори.

Иновативната компания събира монети на стойност от 500 000 долара до 1 милион долара годишно, като предава на трета страна, за да ги преброи и депозира в местни банки.

Изпразването на касата

Повечето монети не се озовават в кошчето, но това не означава, че са желани. Когато Касандра Рапосо е работила като касиер в Dollar Store, клиентите често идвали до касата, за да платят покупки на стойност от 5 до 10 долара изцяло с метално ресто.

В натоварените дни Рапосо им е помагала да преброят всяка монета. Понякога са броили заедно и по два пъти, за да проверят стойността отново, докато се е налагало тя да гледа извинително към другите чакащи клиенти.

„Можех да усетя раздразнението и почти дори яростта“, казва тя.

Хората са склонни да занесат излишното си метално ресто и в банката, но дори това става все по-трудно. Capital One и PNC премахнаха своите машини за броене на монети преди около десетилетие поради слабо използване от страна на клиентите. През 2016 г. TD Bank извади от употреба своите машини за броене на монети, след като разследване установи, че връща на клиентите си по-малко пари, отколкото те влагат.

Днес много хора осребряват своите монети в павилиони на Coinstar в хранителни магазини и бензиностанции. Компанията управлява около 18 хил. павилиона в цялата страна и е обработила повече от 800 млрд. монети.

Съкровище за другия

През тази година Сара и Джъстин Илс са облепили пода в антрето на дома си от 230 квадратни фута с общо 65 507 монети по 1 цент. „Това беше начин да оползотворя нещо, което не се разглежда с голяма стойност в ежедневието“, разказва Джъстин.

Повече от 20 хил. от центовете идват от буркани, които бащата и зетят на Сара държали в шкафовете си. Те купили останалите стотинки, от които се нуждаели, от местната си банка. В допълнение към 655 долара, които са похарчили за монетите, те също така са дали 1195 долара за консумативи като лепило и епоксидна смола.

Във видео в социалните мрежи, където семейството публикува кадри от едногодишния процес по преобразяването на пода, те хвърлят шепа стотинки върху готовия продукт и ги наблюдават как на практика изчезват.

Служителите на Reworld също имат слабост към твърдата валута. Те заделят монетите с изображение на бивол, които намерят. Такива са правени само между 1913 и 1938 г. и могат да струват хиляди долари.

„Като дете се вълнувах от биволските монети, мислех, че са рядкост“, казва Анджело Джерачи, оперативният ръководител на компания. „Тук имаме цели буркани“, посочва той.

Програмата за възстановяване на монети съставлява само малка част от приходите на Reworld. Компанията добива по-голямата част от печалбата си от инсталации, които изгарят боклук, за да генерират гориво.

Служителите ѝ вярват, че един ден използването на монети ще спре напълно, както и операцията по събирането им. Но те винаги ще имат своите „биволски“ монети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 17.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още