IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция въвежда минимална такса от 3 евро за онлайн доставката на книги

Така държавата се опитва да изравни условията за независимите книжарници, които изпитват трудности да се конкурират с онлайн гиганти

15:55 | 23.09.22 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Франция планира да наложи минимална такса за доставка от 3 евро за онлайн поръчки на книги на стойност под 35 евро, за да изравни условията за независимите книжарници, които изпитват трудности да се конкурират с онлайн гиганти, заяви правителството в петък, цитирано от Ройтерс.

Френски закон от 2014 г. вече забранява безплатните доставки на книги, но Amazon и други търговци като Fnac заобикалят това, като таксуват пратките с по 1 цент. Местните магазини за книги обикновено таксуват доставката на книга с до 7 евро.

През декември 2021 г. бе прието законодателство за затваряне на вратичката от 1 цент чрез минимална такса за доставка, но законът не можеше да влезе в действие, докато правителството не реши размера на тази такса.

„Това ще адаптира книжната индустрия към дигиталната епоха, възстановявайки равновесието между големите платформи за електронна търговия, които реално предлагат безплатна доставка на книги, независимо от размера на поръчката, и книжарниците, които не могат да се конкурират с тези цени на доставка“, заявиха министерствата на културата и финансите в общо съобщение.

Те добавиха, че Франция ще уведоми Европейската комисия за плана си и минималната такса за доставка ще влезе в сила шест месеца след одобрението на ЕС.

Министерство на културата заяви, че таксата от 3 евро – която включва данъци, не може да бъде заобиколена чрез програми за лоялност или общи покупки на книги с други продукти.

То добавя, че за поръчки на стойност над 35 евро онлайн търговците все още могат да предлагат такса за доставка от 1 цент.

„Таксата за доставка от 3 евро... не е възпираща за купувачите на книги, а прагът от 35 евро ще облагодетелства групираните поръчки, което е полезно от гледна точка на околната среда“, заявиха от двете министерства.

Amazon не е отговорила веднага на искането за коментар.

Онлайн гигантът в електронната търговия заяви, че фиксираната такса за доставка ще накаже онези в селските райони, които не могат лесно да посетят книжарница и разчитат на доставката.

Книжарниците във Франция оцеляха на фона на възхода на Amazon благодарение на закон от 1981 г., който забранява ценовите отстъпки на нови книги, но казват, че способността на американския онлайн гигант да ги подбива чрез доставка все още изкривява пазара.

Асоциацията на френските книжарници SLF каза в изявление в петък, че таксата от три евро е недостатъчна, тъй като означава, че книжарниците все пак ще трябва да продават на загуба, когато изпращат книги на клиентите си. Тя призова правителството да понижи пощенските такси във Франция за доставката на книги от книжарници.

Над 20% от 435-те млн. книги, продадени във Франция през 2019 г., са били продадени онлайн, а пазарният дял на 3300 независими книжарници бавно намалява заради конкуренцията от онлайн търговци на дребно като Amazon, Fnac и Leclerc.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 23.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още