IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: „Пакост или лакомство“ – каква е историята на Хелоуин?

Някои от обичаите около празника могат да се открият в различни краища на света в различно време от годината, включително и в България

15:40 | 31.10.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Съвременното честване на Хелоуин в САЩ и Канада датира от началото на миналия век, но традицията деца да минават от врата на врата в търсене на лакомства всъщност присъства в много части на света, а един европейски обичай е широко признат като предшественик на северноамериканския празник, пише Statista.

Още през Средновековието жителите на Британските острови се обличат за празниците и обикалят домовете, изпълнявайки различни номера, за да получат награда под формата на храна и напитки. Традицията е запазена до днес в Шотландия и Ирландия под името guising (маскиране – бел. ред.), където децата се обличат в интересни костюми.

Произходът на Хелоуин, празнуван на 31 октомври, също се свързва с келтските традиции, по-специално с фестивала Самайн (Сауин), който отбелязва началото на зимата, както и времето, когато феите и духовете трябва да бъдат успокоени.

Произход на съвременните чествания на Хелоуин по света. Източник: Statista Произход на съвременните чествания на Хелоуин по света. Източник: Statista

Подобно на много християнски празници, Денят на Вси светии (1 ноември) и навечерието му съвпадат с езически фестивал в Португалия, където през първия ден от ноември децата събират лакомства. Денят на Вси светии също има голямо значение в Мексико (празнува се като Ден на мъртвите там), но традициите относно Хелоуин в САЩ също са възприети, най-силно в северните и централните части на страната, където обичаят се нарича калаверита (малък череп) заради захарните черепи, които се подаравят за фестивала.

Но страшните костюми и пакостите не са обвързани с една дата – скандинавските деца се обличат така около Великден, докато тези в Северна Германия и Южна Дания избират Нова година за търсене на лакомства. В Южна Германия, Австрия, Швейцария, Нидерландия и Фландрия, Белгия, лакомствата се раздават не заради заплахи, а срещу песни, които децата изпълняват на 11 ноември (Мартиновден)

Обикалянето за сладки е популярно и сред децата в Централна Азия, където тази традиция е характерна за празника Рамадан.

В България подобна практика има при коледуването, което се извършва от полунощ до изгрев слънце на Бъдни вечер. Коледарите изпълняват разнообразен репертоар от песни, пословици и гатанки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 31.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още