IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Групата Сооl Den: Музиката ни достига до хората

Може ли градският транспорт да бъде място за вдъхновение и защо „Терминал 2“ не е решение, коментират музикантите Никола Симеонов и Ивайло Петров

20:00 | 10.01.23 г.

Да си в България като цяло е въпрос на характер, но не се оплакваме. Това сподели в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria музикантът от групата Сооl Den Никола Симеонов, а Ивайло Петров допълни, че най-голямото предизвикателство е да не се откажеш, когато имаш подкрепата на музиката.

Според тях „Терминал 2“ не е решение, защото те преценяват, че са постигнали златната среда – в чисто човешки и емоционален план и това според тях е най-важното. „В България хората имат потенциала да са много топли и човечни. Тук слагаме човешките отношения на първо място пред всички останали неща, които на Запад са по-актуални ценности“, коментира Симеонов и призова „Терминал 2“ да се ползва за пътуване, а не „за отпътуване“.

По думите на музикантите възможностите за младите творци и хора в България са безкрайни, въпросът е колко го искаш, смятат те и признават, че самите те са се запознали на улицата.

Музикантите са категорични, че малкият пазар у нас е предимство, което творците могат да използват, защото много директно и лесно стигат до хората.

„Много ни харесва, че хората тук не са толкова претенциозни и много по-лесно може да се достигне до тях с нещо, което излиза от нас по автентичен начин”, разкри Никола Симеонов, а Ивайло Петров смята, че трябва да има конкуренция и банди, които да „бутат“.

Симеонов е категоричен, че в момента върви този процес, защото хората искат да творят и културата се променя към по-добро. И уточни, че музикантите в България печелят предимно от концерти и не толкова от продажба на албуми, но сподели, че се налага да „тъчем на много станове” едновременно.

Той подчерта, че в музиката им има много социални послания, и че не си „затварят очите за това, което се случва в средата, в която живеем“.

„Образователната система няма качествена и добра практика“, даде пример Ивайло Петров. Той преценява и като неработеща позицията на родителите, които настояват децата им на всяка цена да учат.  

Защо парите за образование не са ефективни? Какъв е поводът да се направи песента „Характер“ и какви са посланията на „Лешояд“? Променят ли се предизвикателствата и възможностите пред творците в България? Каква е спецификата на медийната среда в България през погледа на младите музиканти може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 10.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още