IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Онлайн покупки на печатни вместо на електронни книги предпочитат в ЕС

С дял от 3,7% България се нарежда на последните места при закупуването на електронни и печатни издания през 2023 г., показват данните на Евростат

21:18 | 23.04.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Делът на жителите на Европейския съюз (ЕС), които купуват печатни книги, списания или вестници по интернет, през миналата година е останал значително по-висок от тези, които купуват електронните им издания. Това показват данните на Евростат, публикувани на сайта на статистическото ведомство по случай днешния Световен ден на книгата.

През последните три месеца на 2023 г. 13,4% от жителите на ЕС са купили печатни книги онлайн преди събирането на данните, уточняват от статистическата служба на Европейския съюз. Това е леко увеличение спрямо 2022 г. (12,7%), но под нивото от 2021 г. (14,5%).

Източник: Евростат Източник: Евростат

Делът на хората, които са купили по интернет електронни книги или онлайн издания на списания и вестници, се равнява на приблизително половината от този на закупилите печатни версии.

По данни на Евростат електронни книги са били купени от 7,2% от жителите на ЕС през миналата година – това е повишение спрямо 2022 г. и остава без промяна спрямо 2021 година.

През 2023 г. най-висок дял от жителите, които са купували онлайн печатни книги през последното тримесечие на миналата година, е в Нидерландия (23,5%), следвани от тези в Люксембург (22,2%) и Ирландия (21,1%). Най-нисък дял при тези покупки отчита Кипър (1,4%), Латвия (2,9%) и България (3,7%).

Най-много онлайн покупки на електронни книги през миналата година са отчетени в Дания (22%), Нидерландия (21,6%) и Ирландия (16,9%), докато най-ниски нива в интернет търговията има в Кипър (0,6%), България (2%) и Румъния (2,2%).

Източник: Евростат Източник: Евростат

Дания и Финландия са единствените страни, в които жителите им посочват, че през последните три месеца на 2023 г. са купували повече електронни, отколкото печатни книги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 23.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още