IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Писател: Детската книга е изключително важна, защото развива умението да си търпелив

През последните години има ръст на годишна база – на писателите, които за пръв път пишат за деца, и на новите издателства, посочи Радостина Николова от издателство "Мармот"

16:21 | 02.04.24 г.

През последните години българските детски книги се възприемат доста добре и това се превръща в утвърждаваща се тенденция. Усещам като мисия на българските книгоиздатели да прокарват малко по малко пътечката, по която лека полека книгите ни да започнат да излизат и навън. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи по повод международния Ден на детската книга писателката Радостина Николова от издателство "Мармот".

Тя посочи, че българската детска литература все още е непозната в света, но издатели, писатели и илюстратори наблюдават тенденциите, затова се надява във времето те да постигнат до добра реализация на творчеството си в чужбина.

„През последните години има раздвижване на пазара на детската книга. Потребителите са все по-образовани и има ръст на изданията на годишна база – на писателите, които за пръв път опитват да пишат за деца, и на новите издателства. Определено има ръст на книгоиздаването и писането на книги за деца“, съобщи Николова.

По думите ѝ мястото на детската книга в цялостния образователен процес е изключително важно, защото четенето е вид тренировка за мозъка. Тя подчерта, че то тренира паметта, а и развива умението да си търпелив.

"Дефицитът на търпение днес става все по-видим, защото днешните деца са изложени на изключително много бързи стимули, много по-достъпен тип забавления, всичко се сменя много бързо и децата нямат търпението дори да дочетат урока си. Докато четенето на книги е занимание, в което детето потъва и се учи по един много неусетен начин да вниква и разбира, да изучава и добива изключително ценни умения", обясни съиздателят в „Мармот“.

Николова посочи, че книгите допринасят за придобиване на опит, но не по емпиричен път, а по непосредствен начин – чрез преживяванията на самите герои и това има обогатяващо действие.

„Затова инвестицията в книги, особено в детски книги, започва да се възвръща веднага, подчерта Радостина Николова. – Важно е да не отлагаме момента, в който да запознаем детето с книгите, да го насърчаваме да разглежда, да търси, да има интерес.“

С какво българската детска литература е разпознаваема по света? Каква е ролята на международния литературен агент, за да може един автор да "пробие" в чужбина? Какви са спецификите при продажба на права за издаване на книга в чужбина? Как се управляват инвестициите в книгоиздаването? Може ли писането на детски книги да бъде печеливш бизнес?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 02.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още