IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 170 издателства ще участват в юбилейното издание на Панаира на книгата

Лейла Слимани и Нарине Абгарян са сред гостите на съпътстващия Международен литературен фестивал

21:19 | 23.11.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Над 170 издателства ще се включат в 50-ото юбилейно издание на Софийския международен панаир на книгата. Книжният форум ще се проведе между 5 и 10 декември в НДК, а на читателите ще бъдат предложени над 100 хил. заглавия.

Мотото на юбилейния панаир е „Създаваме истории. Създаваме история“, съобщиха организаторите от Асоциация „Българска книга“.

„За 50 пореден път имаме Панаир на книгата, което само по себе си е събитие. Панаирът обаче е не просто място, на което сме събрали книги и хора, свързани с книгите и четенето, Панаирът е част от „Кауза Грамотност“, за която Асоциация „Българска книга“ работи десетилетия наред. При все по-нарастващите проблеми с неграмотността е важно да има събития, които доказано обръщат негативните тенденции в четенето. И Панаирът е именно това – изключително ефективен начин за повишаване на нивата на четене, което пък на свой ред е в основата на повишаване на грамотността“, заяви Десислава Алексиева, председател на Асоциация „Българска книга“.

Снимка: АБК Снимка: АБК

В рамките на Панаира ще се проведе кръгла маса, посветена на грамотността и четенето, в която са поканени да се включат институциите и издателствата, както и организациите, които припознават каузата като своя.

По традиция по време на Панаира ще се проведат и единайсетото издание на Софийския международен литературен фестивал и седмият Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи. Тази година фокус на Международния литературен фестивал са скандинавските автори, обясни програмният му директор проф. Амелия Личева.

Гости ще бъдат над 16 водещи имена в световната литература, сред които писателката Лейла Слимани, Дача Мараини (писателка и спътничка на Алберто Моравия), Стефан Хертманс, Ия Йенберг, Франко Морети, Нарине Абгарян и Дефне Суман.

По време на Панаира Асоциация „Българска книга“ ще връчи и годишните си награди за книгоиздаване „Златен лъв“. Критериите, по които се оценяват номинираните издателства, са полиграфическо изпълнение, качество на текста и принос към националната култура, а категориите са две: „Най-добър издателски проект“ и „Издателски проект с най-голяма обществена значимост“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 23.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още