IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Претърсиха централата на организаторите на Олимпиадата в Париж по обвинения в корупция

Централата на Paris 2024 е била обискирана на фона на предварително разследване, започнало през 2017 г.

16:00 | 20.06.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Централата на организационния комитет на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. (Paris 2024) и тази на инфраструктурния му партньор бяха претърсени от полицията във вторник като част от разследвания на предполагаемо присвояване на публични средства и фаворизиране, съобщи прокуратурата, цитирана от Ройтерс.

Националната финансова прокуратура (PNF) съобщи, че централата на Paris 2024 е била обискирана на фона на предварително разследване, започнало през 2017 г., на договори, сключени от организационния комитет на Летните игри.

Централата на SOLIDEO – обществената организация, отговорна за изграждането на инфраструктурата за Олимпийските и Параолимпийските игри, също е била претърсени на фона на предварително разследване, датиращо от 2022 г., след одит на Френската антикорупционна агенция, добавя PNF.

„В момента се води разследване в централата на Организационния комитет“, заяви Paris 2024 в съобщение. „Paris 2024 сътрудничи изцяло на разследващите, за да улесни техните разследвания“.

Paris 2024 не е предоставила допълнителни детайли и не е коментирала по друг начин изявлението на прокуратурата.

Олимпийските игри в Париж през 2024 г., за които председателят на организационния комитет Тони Естанге обеща да са „безупречни“, ще се проведат от 26 юли до 11 август, а Параолимпийските игри – от 28 август до 6 септември.

Претърсванията съвпадат с началото на двудневната среща на Изпълнителния съвет на Международния олимпийски комитет (МОК) във вторник, на която се обсъждат редица въпроси, включително напредъка с подготовката за игрите в Париж.

„Наясно сме, че е имало претърсване от полицията в централата на Paris 2024 днес“, заяви говорител на МОК. „Информирани сме от Paris 2024, че те сътрудничат изцяло на властите по този въпрос“.

Общият бюджет на игрите нарасна до 8,8 млрд. евро от първоначалната оценка за 6,6 млрд. евро през 2017 г.

Очаква се само инфраструктурата да струва 4 млрд. евро спрямо първоначалната оценка за 3,2 млрд. евро. Разходите са ограничени, тъй като повечето събития ще се проведат в съществуващи съоръжения.

Основните обекти в строеж са Олимпийското село и плувен басейн в Сен Дени, северно от Париж.

Разходите за сигурността, които според одитната институция на Франция ще достигнат поне 400 млн. евро, не са включени в общия бюджет.

Не за първи път организатори на Олимпийските игри са обект на разследване.

Японската прокуратура по-рано тази година обвини шест компании, включително рекламния гигант Dentsu Group и седем физически лица по подозрения за манипулиране на оферти на стойност 320 млн. долара за Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио 2020 г.

Обвиненията последваха месеци разследвания по обвинения в корупция при планирането и спонсорството на игрите в Токио, проведени през 2021 г. след отлагане заради Covid-19.

Dentsu изказа „искрените си извинения“ и заяви, че е създала комисия от външни експерти, които да разгледат случая.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 20.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още