IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Английската Висша лига разхлабва хватката си над най-богатия футболен елит

Три отбора от континента заместват три английски в класацията на европейските отбори с най-високи приходи

09:46 | 25.01.24 г.
Снимка: Sebastian Frej/MB Media/Getty Images
Снимка: Sebastian Frej/MB Media/Getty Images

Английската Висша лига разхлабва хватката си върху най-големите футболни отбори, след като три тима от континентална Европа заменят три от по-слабо представящите се английски в годишна класация, съобщава Bloomberg.

Докладът Money League, изготвян от Deloitte, нарежда футболните отбори в Европа по приходи, а не по печалбата и загубата им. Айнтрахт Франкфурт, Наполи и Олимпик (Марсилия) влязоха в топ 20 на класацията за сметка на Лестър Сити, Лийдс Юнайтед – и двата изпаднали от Висшата лига миналия сезон – и Евъртън.

На върха на класацията испанският Реал Мадрид изтласка Манчестър Сити от първото място, отчитайки приходи за сезон 22/23 от 826 млн. евро. Това до голяма степен се дължи на силното търговско представяне, високата посещаемост на стадионите и възстановяването на спонсорството след премахването на ограниченията заради Covid-19. Топ 20 на клубовете са събрали общо приходи за сезон 22/23 в размер на 10,5 млрд. евро.

 

Намаляването на броя английски клубове в класацията на Deloitte следва период след пандемията, когато сделките с високи приходи от телевизионно излъчване помогнаха да се поддържат балансите.

„През последните два сезона видяхме английските клубове да се представят по-добре от европейските си конкуренти в класацията Money League заради по-високите приходи от излъчване по онова време, когато други източници на приходи, най-вече приходите от деня на мача, бяха сериозно засегнати“, казва Кунал Сайд, мениджър на Sports Business Group към Deloitte.

Приходите от излъчване обаче оттогава насам изпитват трудности да продължат да растат бързо. Английската Висша лига през декември продаде четиригодишни права за излъчване във Великобритания за 6,7 млрд. паунда – увеличение от 4% спрямо предишния цикъл.

В женския футбол клубът Барселона Фемени остава начело по генериране на приходи, отчитайки 13,4 млн. евро – със 74% повече спрямо предишната година. Женският отбор на Арсенал е на пето място, но има и най-високите приходи за деня на мача в топ 15 на отборите, след като бе домакин на три мача на основния си стадион – Emirates. Тази година планира да бъде домакин на шест мача.

Средните приходи на топ 15% при женските отбори възлизат на 4,3 млн. евро, с 61% повече спрямо предишната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 25.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още