IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Онлайн търговецът на мода About You затъва още повече в зоната на загубите

Германската компания реализира оперативна загуба в размер на 42,8 млн. евро

11:34 | 11.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Една от модните линии на компанията. Снимка: About You
Една от модните линии на компанията. Снимка: About You

През второто тримесечие на финансовата 2022/23 година онлайн търговецът на мода About You изпадна още по-дълбоко в червената зона на загубите в резултат на натиска върху разходите и по-нисък ръст на приходите. При ръст на продажбите от 8,9% до 430,6 млн. евро оперативната загуба (Ebitda) достигна 42,8 млн. евро след минус от 13,1 млн. евро преди година, съобщи групата във вторник. 

„Настоящата икономическа ситуация увеличи натиска върху пазара на електронната търговия с модни стоки", казва съоснователят и съизпълнителен директор Ханес Визе, цитиран в прессъобщението. „Очакваме трудните пазарни условия да продължат по-дълго“, допълва той. 

Ето защо, казва той, управителният съвет е реагирал и е започнал да намалява разходите, за да постигне целта си да излезе на печалба през финансовата 2023/24 година.

Заради инфлацията клиентите на модни стоки затягат коланите си. След като по-рано отбелязваше високи двуцифрени темпове на растеж, сега About You също усеща последиците от това нежелание за харчене и затова преразгледа годишните си цели в средата на септември.

Перспективите са мрачни: според потребителския барометър на Германската асоциация на търговците на дребно (HDE) през октомври потребителските нагласи в Германия са достигнали исторически минимум. Освен това HDE предполага, че низходящата тенденция ще се ускори през есенните месеци и че потребителите ще продължат да ограничават потреблението си, предава DPA. 

В същото време About You очаква увеличение на продажбите с едва 10% до 20% до 1,9-2,078 млрд. евро за текущата бизнес година вместо с 25-35%, каквато беше предишната прогноза. По отношение на Ebitda се очаква загуба от между 140 и 120 млн. евро вместо загуба от 70 до 50 млн. евро.

Германският моден ритейлър About You навлезе на българския пазар в края на 2019 г. като част от европейската си експанзия. В първите месеци онлайн магазинът за дрехи и аксесоари направи агресивна рекламна кампания и комуникация чрез инфлуенсъри, за да си извоюва дял от пазара. Така About You стана директен конкурент на вече установената в България платформа Fashion Days, която от 2015 г. е част от румънския електронен търговец eMag.

Освен модни продукти към крайни клиенти компанията предлага и услуги, насочени към бизнеса (B2B), сред които облачни и маркетинг решения. Доставката и евентуално връщане на стоката са безплатни. Компанията твърди, че се отличава от конкурентите си по това, че предлага на потребителите персонализирани продукти на база онлайн активността им и предишни техни търсения. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 11.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още