IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Gap: Спряхме доставките на дрехи за Русия... но не съвсем

Въпреки твърденията си от март американската компания е продължила с доставките към Москва и след това

16:09 | 31.10.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images

През март американската верига за дрехи Gap се присъедини към множество западни компании, обявявайки, че спира доставките за Русия като знак на протест срещу инвазията в Украйна, пише Ройтерс.

„Като компания, водена от ценностите, горда, че прави правилното нещо през 53-те си години в бизнеса, към този момент сме спрели и доставките си за Русия, където имаме малко присъствие чрез франчайз“, заяви базираната в Сан Франциско компания на 10 март в съобщение до служителите си.

Руски митнически данни, датиращи до 30 септември и прегледани от Ройтерс, показват, че между 11 март и 16 юли франчайзът на Gap в Москва е получил 1585 доставки на дрехи с обща стойност от 5,2 млн. долара. Над три четвърти от доставките са насочени към Gap Europe, базирано в Лондон подразделение на Gap.

Доставките на Gap включват всичко от „плетени детски чорапи“ и „детски пижами“ до „текстилни блузи за жени“ и „текстилни къси панталони за мъже“.

Дрехите, с изключение на луксозните стоки, като цяло не попадат под санкциите на Запада срещу Русия, за да не се накажат обикновените граждани. Доставките на Gap след 10 март обаче явно противоречат на твърденията на компанията пред служителите.

Говорител на Gap в Сан Франциско е заявил за Ройтерс в имейл от 19 октомври, че „спряхме доставките за Русия, както обявихме през март и не сме ги възстановявали“.

Изданието обаче предоставя на компанията митническите данни, които показват 1585 доставки за франчайзополучателя Gap Retail (управляван от истанбулската Fiba Perakende Grubu) в Москва след 10 март. Така, в края на октомври, Gap признава за Ройтерс, че е продължила да улеснява доставките на дрехи за Русия до април – месец, след като заяви на служителите си, че спира всички доставки.

„Тъй като поръчките се правят много месеци предварително, нашият франчайз партньор получи последната си поръчка от центъра ни за разпространение през април. Gap нито е доставяла, нито е продавала стоки на нашия руски франчайз партньор след обработката на последната му поръчка“, каза говорителка на Gap в отговор на въпроси на агенцията.

Gap не е отговорила на въпроси, свързани с това колко точно поръчки са били направени, кога са били изпълнени или защо не са били отменени след обявлението от 10 март.

На въпрос защо доставките на дрехи към Русия са продължили до юли, мениджър на Fiba Perakende казва в изявление: „Тези доставки бяха забавени заради по-дълги транзитни времена през Турция, както и заради допълнително време за обработка от руските митници“.

Според руските митнически данни обаче в повечето от доставките не се споменава Турция като транзитна точка. Fiba не е отговорила на въпрос за несъответствието.

Според сайта gap.ru и изявление на Fiba Perakende компанията управлява 23 магазина в три големи руски града.

Gap Europe обяви годишни франчайз продажби за Русия за 9,6 млн. долара през последната си фискална година, приключила на 30 януари 2021 г., спрямо 11,5 млн. долара през предишната година, показва годишният ѝ доклад и финансови изявления. Бизнесът на Gap Europe изпитва трудности и закри десетки управлявани от компанията магазини миналата година в САЩ и Ирландия. Директорът на Gap Europe не е отговорил на искането за коментар за доставките за Русия.

След 16 юли митническите данни не показват данни за Gap Retail в Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 31.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още