IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението за по-високи заплати в Inditex срина акциите ѝ

Компанията реши да увеличи заплащането на служителите в магазините си в Испания до 1500 евро

13:28 | 10.02.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Акциите на Inditex поевтиняха, след като собственикът на модната верига Zara се съгласи да повиши заплащането на служителите в магазините си в Испания средно с 20%, съобщава Bloomberg.

Търговецът на дребно се съгласи да плаща на всички служители в магазините в Испания минимум по 1500 евро на месец, заяви испанският профсъюз UGT в съобщение от четвъртък вечерта. Това е повишение с до 40% за служителите в някои провинции с по-ниско заплащане.

Inditex, която притежава още марките Bershka, Pull&Bear и Oysho, има около 27 хил. служители в магазините си в страната, заяви говорител на компанията.

Акциите поевтиняха с 3,5% в петък в Мадрид. Повишаването на заплащането представлява 167 млн. евро допълнителни разходи, написа анализаторът на Bankinter Елена Фернандез-Трапиела.

Преди сделката заплатите на служителите в магазините се различаваха според провинцията. Минималната месечна заплата в Испания е 1080 евро.

Новината стана ясна, след като модният гигант се съгласи през декември да увеличи с 25% заплащането на служителите си в магазините в родния си град Ла Коруня след стачки, които затвориха няколко магазина по време на Черен петък.

Inditex е приела да осигури и други бонуси, например месечна издръжка за отглеждане на дете или за грижа за несамостоятелни членове на семейството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 10.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още