IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Усилията на Zalando да подобри рентабилността си дават плодове

Компанията надмина очакванията за печалбата си за 2022 г.

10:24 | 07.03.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Печалбата на Zalando за 2022 г. надмина очакванията на анализаторите, след като германският онлайн търговец на модни стоки започна да полага усилия за подобряване на рентабилността, които тласнаха нагоре финансовите ѝ резултати, пише Bloomberg.

Базираната в Берлин платформа за онлайн търговия отчете коригирана печалба преди данъци и лихви в размер на 184,6 млн. евро за миналата година. За сравнение, средната прогноза на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, беше за 158,1 млн. евро.

Компанията, която продава както продукти със собствената си марка, така и такива на други брандове, предприе стъпки за подобряване на маржовете, докато се сблъсква с инфлацията и увеличаващите се лихвени проценти. През февруари Zalando обяви, че съкращава служители, присъединявайки се към нарастващия брой технологични фирми, които правят същото.

„Предизвикателствата на 2022 г. изискваха от нас да сме максимално фокусирани върху рентабилния растеж и действахме бързо и решително с мерки, които подобриха маржовете, включително чрез въвеждане на минимална стойност на поръчката“, коментира главният финансов директор Сандра Дембек.

Коригираната печалба преди лихви и данъци за тази година ще бъде в диапазона от 280 млн. до 350 млн. евро, обяви Zalando. Прогнозата на анализаторите е за 279 млн. евро коригирана оперативна печалба. Тези очаквания на компанията са първата индикация как усилията за контрол на разходите могат да повлияят на резултатите за 2023 г.

Zalando се фокусира повече върху рентабилността, докато високата инфлация и фактът, че хората започнаха да се завръщат във физическите магазини след отшумяването на пандемията, засегнаха онлайн продажбите на дребно. Британският конкурент на Zalando – Asos, наскоро също обяви, че планира да свие разходите си и да опрости бизнеса си, поставяйки приоритет на рентабилността пред растежа.

Брутната стойност на продажбите, която измерва колко средства са похарчили потребителите в платформата, е нараснала с 3% през миналата година до 14,8 млрд. евро. През 2023 г. се очаква тя да нарасне с между 1 и 7 на сто. Приходите пък ще са в диапазона от -1% до 4% в сравнение с 2022 г.

Годишните приходи на Zalando за 2022 г. са спаднали с 0,1% до 10,34 млрд. евро, докато анализаторите очакваха 10,36 млрд. евро.

Средният размер на потребителската кошница е достигнал 56,70 евро през 2022 г., което е с 10 цента по-малко спрямо предходната година.

През 2022 г. броят на активните потребители се е увеличил с 6% до над 51 млн.

Цената на акциите на Zalando нарасна с 18% от началото на годината до приключването на борсовата сесия във Франкфурт в понеделник. За сравнение, Stoxx 600 Retail Index се увеличи с 21% през същия период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 07.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още