IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавянето на продажбите застигна и собственика на Zara

Компанията обяви забавяне на ръста на приходите си, отчетът ѝ надмина съвсем леко очакванията на анализаторите

13:40 | 13.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Inditex обяви леко забавяне в ръста на приходите си в началото на това тримесечие в отчет, който надмина съвсем леко очакванията на анализаторите, пише Bloomberg.

Приходите от продажби след изключване на движението на валутните курсове са нараснали с 14% през първите седмици от третото тримесечие, което е забавяне спрямо първото полугодие. Книжата на Inditex се представят силно тази година, тъй като компанията се справя по-добре от конкурентите си.

Цената на акциите на Inditex намалява с 3% в сряда, въпреки че компанията обяви силен ръст на оперативната си печалба, подкрепен от онлайн промоциите и по-малкото, но по-ефективни магазини.

„Актуалните данни за търговията бяха по-слаби от очакванията“, коментира анализаторът от Bestinver Securities Патриша Чифуентес. Компанията за търговия на дребно също така предупреди, че валутните колебания ще намалят приходите ѝ с 3,5%.

Европейските модни брандове обявяват предимно положителни резултати през второто тримесечие. През август Hugo Boss и Next повишиха прогнозите си, а много конкуренти обявиха приходи над очакванията на анализаторите.

В същото време хиляди по-малки компании за търговия на дребно се задъхват заради високата инфлация, като най-малко 24 бранда обявиха фалит или са в процес на преструктуриране на дълга си от юни м. г. насам., отбелязва анализаторът от Bank of America Джефри де Мендес.

Големи магазини

В момент, когато купувачите посещават по-малко моловете, Inditex реорганизира мрежата си от физически магазини. Компанията намали броя на обектите си с една четвърт, за да се съсредоточи върху по-големи локации, които са по-ефективни. Новите обекти включват Hotel de Ville в Париж и Coolsingel в Ротердам. Миналата година Zara отвори най-големия си магазин в историята в Мадрид.

Inditex залага повече на онлайн търговията – кожено палто за 89,90 долара например може да бъде закупено само на сайта Pull&Bear, не и в магазините. В САЩ, където веригата Massimo Dutti няма физическо присъствие, потребителите могат да купуват дрехи на сайта на Zara. Най-голямата верига на Inditex предлага също памучна розова рокля в Барби стил за 89,90 долара.

Главният изпълнителен директор Оскар Гарсия Масейрас увеличи усилията за разширяване в САЩ с план за отваряне на десет нови магазина и преустройство и разширяване на други 13. САЩ са вторият по големина пазар на Inditex от гледна точка на продажби, предимно чрез електронна търговия.

Макар че не се очаква планът да бъде изпълнен до 2025 г., анализаторът от Barclays Никълъс Чамп изрази притеснения около средата за потребителите в САЩ, където напоследък търговците на дребно отчитат разочароващо представяне и са предпазливи в прогнозите си.

Inditex пропусна крайния срок до юли да се сдобие с необходимото оборудване за нова система за сигурност за всички магазини чрез веригата Zara.

В сряда компанията съобщи, че е инсталирала оборудване за новата си система за сигурност в магазините на Zara в цял свят до юли. Ръководител на компанията допълни по време на презентация пред анализатори, че въвеждането на системата върви „отлично“ и в унисон с очакванията, без сериозни инциденти.

Търговецът на дребно трябва да отстрани бъгове в технологията, тъй като при първоначалните тестове е било установено, че етикетите за сигурност са били лесни за намиране и премахване, съобщи Bloomberg във вторник. Една от алтернативите е дрехите да имат специална нишка с малките чипове RFID, които позволяват на Inditex да следи в реално време наличностите си.

Inditex съобщи, че тестовете ще бъдат осъществени през есенно-зимния сезон, както беше предвидено първоначално, и системата ще бъде напълно задействана следващата фискална година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 13.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още