IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дизайнер: AI и машинното самообучение ще подобрят устойчивостта в модата

На форума в Давос ще се проведе и фестивал с името „Shape cities”, посветен на устойчивостта, посочи Невена Николова

15:37 | 15.01.24 г.

Машинното самообучение и компютърното зрение (computer vision) са инструменти, които могат да подобрят устойчивостта в модата – засягат облеклото и текстилната индустрия. Тези инструменти се разработват, за да можем да идентифицираме проблемите, да намерим техните решения и съответно да заложим тяхното ползване от самото начало на създаване на една дреха. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи дизайнерът Невена Николова.

Тя подчерта, че инструментите, които изкуственият интелект (AI) предлага, са много, но не бива да се очакват моментални резултати. Невена Николова препоръча да се използват ползите от новите технологии, но и да сме критични дали това са реални решения. Тя е на мнение, че AI няма да измести креативността от модната индустрия, но „може да бъде проблем, ако се използва неправомерно“.

„Тази година темата, която отново ще бъде засегната на Световния икономически форум в Давос, е устойчивост в модата и облеклото и тя намира място във всички световни форуми в различни браншове. Ще се проведе и фестивал с името „Shape cities”, като на него ще се работи по темата за устойчивост на градовете, модата и облеклото“, съобщи дизайнерът.

Николова коментира, че модни градове като Париж вървят по пътя на устойчивостта, а ЕС ще създаде рамки за устойчивост в модата и облеклото, като Франция и Нидерландия са пионери в тази насока с практики, които се реализират с участието на гражданите.

„Като казваме мода, тя не е изолиран феномен. Модата отразява настроенията в обществото, отразява нагласите, така че тя само е един маркер за това ние как се държим и как реагираме на промените в обществото, обясни Николова. – ЕС ще въведе принцип на разширена отговорност, който ще регулира текстилния отпадък, ще се създадат нови контейнери, дори и в България, и ще се проведат акции в обществото, които ще информират как да се справяме с текстилния отпадък“.

По какъв начин AI ще промени модния бранш? Какви съвети да спазваме при покупката на дрехи, при тяхното използване, поддръжка, съхранение и рециклиране? Как се справят с отпадъка високите технологии?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 15.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още