IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще затихнат ли модните тенденции при устойчивата мода?

Дрехите ще бъдат безвремеви и еко – ще се стремим към „тихия лукс“, прогнозира дизайнерът Невена Николова

15:31 | 16.10.23 г.

Модата има изключително голям въглероден отпечатък като отделна индустрия и със своите 10% от общото въглеродно замърсяване изпреварва сектори като авиация и корабоплаване. Хората трябва да се научат да управляват ефектите от тази индустрия. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи дизайнерът Невена Николова по повод предстоящата на 17 октомври експертна кръгла маса "Кръгова икономика в текстилния сектор: практики, решения и политики", на която ще се дискутира как България да въведе национална стратегия за управление на текстилния отпадък.

„Най-сериозно е замърсяването в големите страни производители, където регламентите са слаби или не съществуват, като могат да се въведат устойчиви модели от превенция на отпадъка до правилното му рециклиране или изхвърляне, посочи Николова. – От дизайнерите ще бъде изискано дизайнът да бъде "еко" – да е насочен към повторно използване, а дрехата да бъде дълготрайна“.

Според нея всичко това трябва да бъде заложено в дизайна, който засяга визията на дрехата. Николова обаче смята, че това ще бъде голяма спънка за огромен брой дизайнери.

„Дрехите трябва да бъдат безвремеви, винаги актуални и винаги носими – да са направени от материали, които могат да се почистват добре, без това да носи отпечатък върху околната среда, да се ремонтират и най-накрая да се превръщат в материали за други индустрии или да се изхвърлят“, посочи Невена Николова.

По думите ѝ промяната в модната индустрия ще доведе и до промяна в материалите и тъканите, като вече съществува тенденция за намаляване на употребата на неестествени материали като полиестер. Дизайнерът разкри, че в същото време може да се наложи и "опростяване" на моделите, което да улесни крайното рециклиране, като от 2025 г. предстои въвеждането на етикети за устойчивост.

Голяма тема е как да се намали консумацията и идеята е това да се постигне с производството на дълготрайни дрехи и поправки.

„Винаги съм се придържала към това модата да няма тренд, да не налага на жената да си купи отново и отново, а да носи това, което има. Когато една дреха е замислена правилно, тя работи в комбинация с много други – тя остава във времето и тъй като е с високо качество се ползва отново и отново“, коментира Николова и напомни, че се предлага опция за ремонт на дрехите на клиентите, които те носят от години.

Дизайнерът съобщи, че до 2025 г. разделното събиране на текстил в ЕС трябва да стане задължително и така ще се улесни пътят към по-добро рециклиране и по-високи нива на устойчива мода. Николова прогнозира, че разширяването на тази верига в България ще създаде и допълнителни работни места.

Ще продължи ли "бързата мода" да мултиплицира отпадъка до невероятен размер? Каква е „йерархията“ на текстилния отпадък? Ще успеят ли производителите на мода да убедят обществото да бъде по-съзнателен потребител? Как конфликтите се отразяват на модната индустрия? Диктуват ли брандовете модата и как тя е свързана с геополитиката? Как да се придържаме към „тихия лукс“? Какъв е потенциалът за устойчива мода в България?

Как устойчивата мода ще се отрази на производството може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 16.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още