fallback

Blackrock: Плащаме цената на евтините пари 

В един разделен свят веригите за доставки ще се разклатят, а инфлацията ще се задържи, твърди Лари Финк

08:00 | 16.03.23 г. 5
Автор - снимка
Създател

Ръководителят на най-големия мениджър на активи в света Blackrock предупреди за продължаващите рискове за банковия сектор след фалита на Silicon Valley Bank. Настоящата финансова ситуация се дължи на „цената на евтините пари", пише Лорънс Финк в годишното си писмо до шефовете на компаниите и инвеститорите, като пита: „Започва ли да пада доминото?" След кризата на регионалните банки в САЩ финансовата индустрия ще трябва да обърне повече внимание на т.нар. ликвидно несъответствие, пише Финк.

Ниските лихвени проценти накараха някои институции да търсят по-високодоходни инвестиции, но те не могат лесно да бъдат продадени отново в условията на криза. Той очаква, че Федералният резерв на САЩ ще продължи да повишава основния лихвен процент, за да се бори с инфлацията - дори и след предишните повишения на лихвените проценти.

Неизбежно е някои банки да намалят донякъде кредитирането, за да стабилизират балансите си. В резултат на това клиентите на банките ще търсят финансиране на капиталовите пазари. „Твърде рано е да се разбере колко широкообхватни са щетите", пише Финк. Регулаторните мерки досега са помогнали да се избегнат рисковете от разпространение на болестта. „Но пазарите остават нервни". Мениджърът също така смята, че е възможно банковите регулатори да затегнат капиталовите стандарти. 

70-годишният Финк заяви, че макар действията на регулаторните органи да са овладели проблема за момента, сривът на Silicon Valley Bank и Signature Bank през изминалата седмица напомня за “грандиозни финансови фалити" в миналото, включително кризата със спестяванията и кредитите през 80-те и началото на 90-те години на миналия век и фалита на Orange County, Калифорния, през 1994 г. 

„Все още не знаем дали последиците от лесните пари и регулаторните промени ще се разпространят в целия регионален банков сектор на САЩ (подобно на кризата с кредитните институции) и дали ще има още конфискации и затваряне на банки", казва Финк. „В крайна сметка тя продължи около десетилетие и повече от хиляда банкови институции фалираха“. Финк заяви, че някои банки вероятно ще трябва да намалят кредитирането, за да укрепят балансите си, и че регулаторите вероятно ще наложат по-строги капиталови стандарти. 

Очаквана инфлация до 4%

Финк не разглежда въпроса за степента, в която Blackrock е бил засегнат от кризата на регионалните банки в САЩ. Според изчисления, базирани на набори от данни на Morningstar, фондовете на Blackrock и други мениджъри на активи са най-изложени на последиците от банковите фалити. По-рано мениджърът на активи заяви, че има само ограничена експозиция към Silicon Valley Bank.

В писмото си от 20 страници, което съоснователят на Blackrock пише редовно, Финк разглежда и рисковете, свързани с климата. През 2022 г. само природните бедствия са стрували на застрахователите 120 млрд. долара. Тази сума би била немислима преди време и показва как климатичните рискове се превръщат в инвестиционни рискове.

Освен това в един разделен свят веригите за доставки ще се разклатят, а инфлацията ще се задържи. За следващите години шефът на Blackrock прогнозира ръст на цените от 3,5 до 4%. Високите лихвени проценти ще затормозят държавните разходи, така че вземащите решения от страна на бизнеса и политиката ще трябва да работят заедно. „Паричните и фискалните мерки, с които разполагат законодателите и регулаторите за справяне с настоящата ситуация, са ограничени - особено при разделено правителство в САЩ", пише още шефът на Blackrock. 

През десетилетието, откакто Финк започна да пише годишно писмо до корпоративните ръководители, управляваните активи на клиентите на BlackRock нараснаха до 8,6 трилиона долара, като компанията притежава значителни дялове в компании от цял свят. Растежът на фирмата придаде значимост на писмата на Финк, които обикновено се публикуват в началото на всяка година и които дадоха на фирмата възможност да се изказва по социални и политически въпроси - и предизвикаха все повече критики от всички страни.

Тазгодишният вариант на писмото на Финк представлява промяна в курса, след като компанията и самият Финк бяха подложени на силна критика за това, че се застъпват за инвестиране с екологични, социални и управленски цели, или ESG. 

Вляво прогресивните хора се оплакват, че BlackRock не полага повече усилия за борба с изменението на климата. В същото време консерваторите и много републикански депутати упрекват компанията, че насърчава „бдителен" капитализъм. Представители на републиканците в Луизиана и Флорида, наред с други щати, са изтеглили над 3 млрд. долара от фирмата заради нейните позиции.

Финк обикновено пише две писма: едно като главен изпълнителен директор от името на клиентите на компанията до корпоративните ръководители за начините за подобряване на резултатите и второ писмо като председател на BlackRock до акционерите на паричния мениджър. Тази година Финк комбинира двете писма и за двете аудитории.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:37 | 16.03.23 г.
fallback
Още от Външни коментари виж още