IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Blackrock: Плащаме цената на евтините пари 

В един разделен свят веригите за доставки ще се разклатят, а инфлацията ще се задържи, твърди Лари Финк

08:00 | 16.03.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ръководителят на най-големия мениджър на активи в света Blackrock предупреди за продължаващите рискове за банковия сектор след фалита на Silicon Valley Bank. Настоящата финансова ситуация се дължи на „цената на евтините пари", пише Лорънс Финк в годишното си писмо до шефовете на компаниите и инвеститорите, като пита: „Започва ли да пада доминото?" След кризата на регионалните банки в САЩ финансовата индустрия ще трябва да обърне повече внимание на т.нар. ликвидно несъответствие, пише Финк.

Ниските лихвени проценти накараха някои институции да търсят по-високодоходни инвестиции, но те не могат лесно да бъдат продадени отново в условията на криза. Той очаква, че Федералният резерв на САЩ ще продължи да повишава основния лихвен процент, за да се бори с инфлацията - дори и след предишните повишения на лихвените проценти.

Неизбежно е някои банки да намалят донякъде кредитирането, за да стабилизират балансите си. В резултат на това клиентите на банките ще търсят финансиране на капиталовите пазари. „Твърде рано е да се разбере колко широкообхватни са щетите", пише Финк. Регулаторните мерки досега са помогнали да се избегнат рисковете от разпространение на болестта. „Но пазарите остават нервни". Мениджърът също така смята, че е възможно банковите регулатори да затегнат капиталовите стандарти. 

Лари Финк
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Лорънс (Лари) Дъглас Финк е председател и главен изпълнителен директор на американската мултинационална компания по инвестиционен мениджмънт BlackRock -  най-голямата компания за управление на парични средства в света.

През 1976 г. Финк започва кариерата си във First Boston, голяма инвестиционна банка от Ню Йорк. Впоследствие Финк застава начело на облигационния отдел в компанията и по този начин заема основна роля в създаването и развитието на американския пазар за ипотечни ценни книжа. По време на престоя си във First Boston Финк е бил член на управителния комитет, управляващ партньор и началник на дирекцията по инструменти с фиксирана доходност. Финк също така е основател на департамента по финансови фючърси и опции както и началник на Групата за ипотеки и недвижимо имущество.

През 1988 г. Лари Финк основава BlackRock под корпоративния чадър на The Blackstone Group и става директор и главен изпълнителен директор на BlackRock. След като BlackRock се отделя от Blackstone през 1994 г., Финк запазва позициите си на директор и изпълнителен директор, който той продължава да заема до 1998 г. когато компанията става по-независима.  През 1999 г. BlackRock става публична компания.  

70-годишният Финк заяви, че макар действията на регулаторните органи да са овладели проблема за момента, сривът на Silicon Valley Bank и Signature Bank през изминалата седмица напомня за “грандиозни финансови фалити" в миналото, включително кризата със спестяванията и кредитите през 80-те и началото на 90-те години на миналия век и фалита на Orange County, Калифорния, през 1994 г. 

„Все още не знаем дали последиците от лесните пари и регулаторните промени ще се разпространят в целия регионален банков сектор на САЩ (подобно на кризата с кредитните институции) и дали ще има още конфискации и затваряне на банки", казва Финк. „В крайна сметка тя продължи около десетилетие и повече от хиляда банкови институции фалираха“. Финк заяви, че някои банки вероятно ще трябва да намалят кредитирането, за да укрепят балансите си, и че регулаторите вероятно ще наложат по-строги капиталови стандарти. 

Очаквана инфлация до 4%

Финк не разглежда въпроса за степента, в която Blackrock е бил засегнат от кризата на регионалните банки в САЩ. Според изчисления, базирани на набори от данни на Morningstar, фондовете на Blackrock и други мениджъри на активи са най-изложени на последиците от банковите фалити. По-рано мениджърът на активи заяви, че има само ограничена експозиция към Silicon Valley Bank.

В писмото си от 20 страници, което съоснователят на Blackrock пише редовно, Финк разглежда и рисковете, свързани с климата. През 2022 г. само природните бедствия са стрували на застрахователите 120 млрд. долара. Тази сума би била немислима преди време и показва как климатичните рискове се превръщат в инвестиционни рискове.

Освен това в един разделен свят веригите за доставки ще се разклатят, а инфлацията ще се задържи. За следващите години шефът на Blackrock прогнозира ръст на цените от 3,5 до 4%. Високите лихвени проценти ще затормозят държавните разходи, така че вземащите решения от страна на бизнеса и политиката ще трябва да работят заедно. „Паричните и фискалните мерки, с които разполагат законодателите и регулаторите за справяне с настоящата ситуация, са ограничени - особено при разделено правителство в САЩ", пише още шефът на Blackrock. 

През десетилетието, откакто Финк започна да пише годишно писмо до корпоративните ръководители, управляваните активи на клиентите на BlackRock нараснаха до 8,6 трилиона долара, като компанията притежава значителни дялове в компании от цял свят. Растежът на фирмата придаде значимост на писмата на Финк, които обикновено се публикуват в началото на всяка година и които дадоха на фирмата възможност да се изказва по социални и политически въпроси - и предизвикаха все повече критики от всички страни.

Тазгодишният вариант на писмото на Финк представлява промяна в курса, след като компанията и самият Финк бяха подложени на силна критика за това, че се застъпват за инвестиране с екологични, социални и управленски цели, или ESG. 

Вляво прогресивните хора се оплакват, че BlackRock не полага повече усилия за борба с изменението на климата. В същото време консерваторите и много републикански депутати упрекват компанията, че насърчава „бдителен" капитализъм. Представители на републиканците в Луизиана и Флорида, наред с други щати, са изтеглили над 3 млрд. долара от фирмата заради нейните позиции.

Финк обикновено пише две писма: едно като главен изпълнителен директор от името на клиентите на компанията до корпоративните ръководители за начините за подобряване на резултатите и второ писмо като председател на BlackRock до акционерите на паричния мениджър. Тази година Финк комбинира двете писма и за двете аудитории.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 16.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Външни коментари виж още

Коментари

5
rate up comment 10 rate down comment 1
Pyramid
преди 1 година
Черната Скала каза: "Плащаме цената на евтините пари."А аз, казвам: Плащате цената на изоглавената си лакомия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 3
baba_meca
преди 1 година
До: Скъсана_УшанкаТи като си грамотен ходи и си внеси парите в Silicon Valley Bank. Може и в КТБ да се пробваш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 15
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: baba_meca "МилЯрда" ??? Защо всички пyтлepacти сте неграмотни? Ну да, ако бяхте грамотни, нямаше да сте пyтлepacти, конечно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 22
zelka007
преди 1 година
До: baba_meca... суровини продават изброените от теб "великани" в търговията , а не стоки ... :))) ... правете разлика ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 10
baba_meca
преди 1 година
И на санкциите заради войната. Долара излезе от обръщение в немалко обемни сделки(Русия го сведе до минимум в международната търговия, Китай разкара към 4-500 молярда US държавни ценни книжа, Близкия Изток се навиха да продават пертол в юани) и това също поражда инфлация, защото срещу напечатаните X долари сега стоят много по-малко стоки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още