IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BlackRock: Европейските компании показват изненадваща устойчивост в края на 2022 г.

Също така по-доброто представяне на акциите на Стария континент спрямо тези в САЩ се очаква да продължи, посочват в бележка от гиганта от Wall Street

20:40 | 07.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските корпоративни резултати се оказват изненадващо устойчиви през четвъртото тримесечие на 2022 г., като също така по-доброто представяне на акциите на Стария континент спрямо тези в САЩ се очаква да продължи. На това мнение поне са от BlackRock, цитирани от CNBC.

На фона на приключващия сезон на отчетите, гигантът от Wall Street посочи в бележка във вторник, че резултатите на европейските компании за последното тримесечие са показали корпоративно здраве, което се простира отвъд традиционните сектори за региона като банки и енергетика.

„Компаниите в Европа изненадаха анализаторите с представянето на своите последни отчети. Регионалният фондов пазар е в добро състояние от началото на годината, но остава с отстъпка както на историческа основа, така и спрямо американските конкуренти“, отбелязва Хелън Джуъл, заместник-главен инвестиционен директор за Европа, Близкия изток и Африка на BlackRock Fundamental Equities.

„Отчетите във Великобритания също са положителна изненада, дори и коригирани спрямо размера на финансовия и енрегийния сектор“, допълва тя.

Според Джуъл инерцията на европейските банки, подкрепена от положителните лихвени проценти, вероятно ще продължи.

Банковият индекс Euro Stoxx Banks от началото на годината нараства с почти 24% към вторник сутринта, но според Джуъл силните резултати означават, че съотношенията цена-печалба (които определят дали компания е надценена или подценена на база цена на акция спрямо печалба на акция) ще останат под дългосрочните средни стойности за сектора.

Според BlackRock финансовият сектор е способен да продължи по-доброто си представяне през 2023 г., докато Европейската централна банка (ЕЦБ) остава ангажирана с контрола на инфлацията, като по-високите лихви може да накарат повече кредитори да връщат пари към акционерите.

Водещите енергийни компании в Европа и Великобритания отчетоха рекордни резултати през четвъртото тримесечие, на фона на повишените цени на петрола и газа, но по-топлата зима доведе до по-малко от очакваното търсене.

В средносрочен план BlackRock още очаква затягане на доставките и генериране на огромни парични потоци от европейските петролни гиганти.

„Тези компании се търгуват с отстъпка спрямо американските конкуренти и продължават да заделят значителни инвестиции за възобновяеми форми на енергия“, допълва Джуъл.

Около 60% от европейските компании са представили по-добри от очакваното данни за продажбите през четвъртото тримесечие, докато около 50% са подобрили очакваната печалба, показват данни на MSCI, събрани в края на февруари. Подобна картина се оформя и за Великобритания.

Материалът е с информативен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 07.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още