IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Schneider изкупи и останалите акции на Aveva, оценявайки компанията на близо 9,5 млрд. паунда

Досега френският гигант притежаваше 59% от базираната в Кеймбридж Aveva

12:22 | 21.09.22 г.
Главният изпълнителен директор на Schneider Жан-Паскал Трикоар. Снимка: Bloomberg
Главният изпълнителен директор на Schneider Жан-Паскал Трикоар. Снимка: Bloomberg

Schneider Electric е договорила изкупуването на дела на миноритарните акционери в Aveva Group в сделка, която оценява компанията за индустриален софтуер на 9,48 млн. паунда и която ще заздрави позицията на френската компания във Великобритания, съобщава Bloomberg.

Schneider ще изкупи дяловете за 31 паунда на акция, каза компанията в изявление от сряда. Компанията, която вече притежава 59,14% от базираната в Кеймбридж Aveva, ще плати около 3,87 млрд. паунда за останалите акции.

Цената на акция е с над 40% премия спрямо цената на търгуване на Aveva към 23 август – последния пълен ден на търговия, преди Bloomberg News първа да съобщи за потенциалната оферта. Сделката се очаква да приключи през първото тримесечие.

Главният изпълнителен директор на Schneider Жан-Паскал Трикоар ще може да използва комбинацията, за да намали разходите и да ускори продажбите на обединената компания, коментира Омид Вазири, анализатор в Bloomberg Intelligence, през август, след като преговорите бяха първоначално разкрити. Трикоар разпродава неосновни бизнеси от френския индустриален гигант, инвестирайки повече в компании, които ще помогнат на френската компания да се придвижи напред към дигитализация.

Aveva – която осигурява софтуерни инструменти на компании за комунални услуги, производители на газ и петрол, транспортни компании и други – ще може да запази централата си в Кеймбридж и Schneider не планира да прави „съществени промени“ в броя служители на Aveva, казва Schneider в изявление. Сделката все пак трябва да бъде одобрена от акционерите на среща, която се очаква да се случи в средата на ноември и ще изисква одобрението на регулаторите.

Schneider първоначално пое контрола над Aveva в сделка през 2017 г., получавайки мажоритарен дял в компанията в замяна на софтуерното си подразделение и кешово плащане. По това време индустриалните гиганти, включително Siemens и General Electric, също инвестираха в собствени софтуерни бизнеси и продукти, които биха помагали на потребителите да автоматизират, създават и оптимизират електроцентрали и заводи.

Компаниите периодично обсъждаха сливане от поне 2015 г., когато Schneider и Aveva постигнаха първоначално споразумение. Тези разговори се разпаднаха след месеци заради опасения за сложността на бизнеса на френската компания и разходите за интеграция. Нов кръг преговори приключи през 2016 г., два дни след като информацията за тях стана публична.

Оттогава насам Aveva купи подкрепяния от Softbank производител на софтуер Osisoft през 2020 г. при оценка от 5 млрд. долара, включително дълга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 21.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още