IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon се готви за нов кръг съкращения на работни места

Той ще засегне най-вече служители от отдела за търговия на дребно и човешките ресурси

09:27 | 18.01.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Централата на компанията в Сиатъл. Снимка: Bloomberg
Централата на компанията в Сиатъл. Снимка: Bloomberg

Американският технологичен концерн Amazon.com Inc., който се бори със забавянето на ръста на онлайн продажбите и се подготвя за възможна рецесия, е готов да започне нов кръг от мащабни съкращения на работни места, предава Bloomberg. 

По-рано този месец компанията обяви, че съкращава повече от 18 хил. служители в корпоративните си редици - най-голямото съкращение в историята на компанията. 

Оптимизациите започнаха миналата година и първоначално най-тежко засегнаха групата „Устройства и услуги" на Amazon, която създава цифровия асистент Alexa и интелигентните високоговорители Echo. Последният засега кръг, планиран да започне в сряда, ще засегне най-вече отдела за търговия на дребно и човешките ресурси.  

Въпреки че съкращенията представляват само около 1% от общата работна сила, която включва стотици хиляди служители на договорни отношения чрез поддоставчиците в складовете и доставките, те възлизат на около 6% от 350 хил. корпоративни служители на Amazon по целия свят.

„В миналото Amazon е преодолявал несигурните и трудни икономически периоди и ще продължи да го прави", заяви главният изпълнителен директор Анди Джаси по-рано този месец в меморандум до служителите. „Тези промени ще ни помогнат да преследваме дългосрочните си възможности с по-стабилна структура на разходите".

Най-големият онлайн търговец на дребно в света прекара голяма част от миналата година в приспособяване към рязкото забавяне на растежа на електронната търговия, тъй като купувачите се върнаха към навиците си отпреди пандемията. Amazon забави откриването на складове и спря наемането на служители в своята дивизия за търговия на дребно. Компанията разшири замразяването до наемането на персонал и след това започна да съкращава служители.

Amazon е сред няколкото големи технологични компании, които намаляват броя на служителите си, включително Cisco Systems Inc., Intel Corp., Meta Platforms Inc., Qualcomm Inc. и Salesforce Inc.

В бележката си Джаси заяви, че базираната в Сиатъл компания ще осигури обезщетения при напускане, преходни здравни осигуровки и намиране на работа на засегнатите работници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 18.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
При кризата от 2008 година ,процесите които започнаха в САЩ,удариха света със закъснение от около 6 месеца ,като през това време ,на власт в България беше Сергей Станишев-неговата култова фраза че България е остров на стабилността и че няма да бъде засегната ,все още е жива и в момента у нас тази мантра се повтаря отново .6 месеца след предишната криза вълната на безработицата , удари рязко България и буквално за няколко месеца от гореща ,икономиката ни се превърна в кубче лед.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още