IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon спира програмата си за благотворителни дарения

По този начин компанията се опитва допълнително да намали разходите си

10:09 | 19.01.23 г.
Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg
Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg

Американският интернет гигант Amazon обяви, че планира да сложи край на програмата си за благотворителни дарения – пореден пример за по-мащабните усилия на компанията за намаляване на разходите, пише CNBC.

Чрез програмата, наречена AmazonSmile, онлайн търговецът дарява процент от покупките в сайта на избрана от купвачите благотворителна организация. Amazon заяви, че е дарила приблизително 500 млн. долара на благотворителни организации от пускането на програмата през 2013 г.

Сега Amazon планира да сложи край на AmazonSmile, като това ще се случи до 20 февруари, обяви компанията в съобщение до клиентите, публикувано на уебсайта ѝ.

„За почти десетилетие програмата не се разрасна, за да създаде въздействието, на което първоначално се надявахме“, посочва компанията. „С толкова много отговарящи на условията организации – повече от 1 млн. в световен мащаб – способността ни да оказваме влияние често беше прекалено слаба“.

Средното дарение към благотворителните организации е било под 230 долара, разкри Amazon.

Технологичният гигант ще продължи да инвестира в области, в които може „да донесе значима промяна“, като помощ при природни бедствия, инициативи за достъпни жилища и програми за подпомагане на общността, обяви компанията.

Решението за закриване на AmazonSmile е взето, след като главният изпълнителен директор Анди Джаси предприе задълбочен преглед на разходите на компанията предвид влошаващите се икономически перспективи и забавящия се растеж в отдела за търговия на дребно.

Amazon започна най-големите съкращения в историята си и замрази процеса по наемане на персонал в корпоративните си редици.

Докато Джаси работи по ограничаване на разходите, компанията временно спря разширяването на складовете си и затвори някои експериментални проекти, като телемедицинската си услуга и странно устройство за видео разговори, насочено към деца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 19.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още