IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-важното от първия ден на Световния мобилен конгрес в Барселона

Нови телефони, очила за добавена реалност, ребрандирания и спорове белязаха началото на събитието

20:39 | 27.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Първият ден на Световния мобилен конгрес в Барселона вече е зад гърба ни. Няколко от големите технологични компании избраха именно откриващия ден на събитието, за да представят новите си устройства и да покажат иновациите, по които работят. Ето и основните акценти от деня.

Нови очила от Xiaomi

Китайският технологичен гигант Xiaomi, който вчера представи новите си флагмани от серията Xiaomi 13, използва първия ден на MWC, за да покаже новите си очила за добавена реалност в опит да набере инерция на един пазар, който тепърва предстои да стане масов. Концептуалното устройство позволява на потребителите да ползват жестове, които вградената му камера следи, като по този начин позволява отварянето и ползването на различни приложения, прелистване на виртуални страници и други, без да е необходим смартфон. Джаджата, наречена Xiaomi Wireless AR, тежи 126 грама и показва информацията на два MicroOLED екрана.

 

 

Honor представи серията смартфони Magic5

Друг китайски играч – Honor, който преди три години се отдели от Huawei, представи новите си смартфони от серията Magic5. Потребителите ще могат да избират между премиум предложението Honor Magic5 Pro, базовия Magic5 и значително по-евтината версия Magic5 Lite. С първия модел компанията показва амбиции да се бори с играчи като Samsung и Apple, макар че все още не успява да се отличи съществено от някогашната си компания майка що се касае до моделите, които пуска на пазара. Освен това компанията направи глобална премиера на огъващия се Honor Magic Vs, който вече пусна на китайския пазар.

Honor Magic5 Pro. Снимка: Елена Кирилова/Investor Media Group Honor Magic5 Pro. Снимка: Елена Кирилова/Investor Media Group

Европейските телекоми срещу Big Tech

Първият голям панел на Световния мобилен конгрес беше белязан от темата за сблъсъка на европейските телекоми и американските технологични гиганти, които спорят дали вторите не трябва да се включат в инвестициите за развитие на телекомуникационните мрежи на Стария континент. Представители на телекомите са на мнение, че трябва да има „споделена отговорност“, но директори на играчи като Alphabet, Netflix и Amazon са в Барселона, където ще лобират да не се налага „такса интернет“.

Метавселената – засега повече за бизнеса, отколкото за потребителите

Няколко дискусии за бъдещето на метавселената се състояха днес на MWC Barcelona. Засега представителите на индустрията са на мнение, че бизнесът се насочва много по-бързо към тази виртуална среда, защото вижда реална добавена стойност от нея. От своя страна, потребителите все още са далеч от ползването на метавселената, освен за гейминг, защото очилата за виртуална реалност продължават да са сравнително недостъпни за мнозина. Демократизирането на метавселената продължава да е ключово предизвикателство.

 Nokia променя бранд идентичността си

Новото лого на Nokia. Снимка: Angel Garcia/Bloomberg Новото лого на Nokia. Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Финландският гигант в производството на телекомуникационно оборудване Nokia обяви, че планира да промени бранд идентичността си за първи път от цели 6 десетилетия. Компанията представи новото си лого и сигнализира, че планира да се насочи към по-агресивен растеж. Култовото синьо лого на Nokia вече е в историята, като компанията ще използва различни цветове. Идеята на промяната е марката да спре да се свързва със смартфоните, зад които стоеше някога. Припомняме, че гигантът продаде бранда за смартфони Nokia на HMD Global.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 27.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още