IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Xiaomi залага на по-добри фотографски възможности в новата си серия телефони Xiaomi 13

Компанията представи новите си флагмани преди началото на Световния мобилен конгрес в Барселона

18:06 | 26.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Xiaomi
Снимка: Xiaomi

В навечерието на Световния мобилен конгрес китайският технологичен гигант Xiaomi направи премиера в Барселона на флагманската серия смартфони Xiaomi 13.

Двете нови устройства – Xiaomi 13 и Xiaomi 13 Pro вече се появиха в Китай в средата на декември, но сега компанията ги насочва и към други пазари по света.

Ключовият елемент в серията са подобрените фотографски възможности на устройствата, които се дължат на стратегическото парнтьорство на Xiaomi с Leica. Отвъд това, двата телефона работят с най-новия чипсет Snapdragon 8 Gen 2 и ползват системата Surge на Xiaomi за управление на батерията, за да гарантират максимално представяне.

Освен двата флагмана, гигантът добави към портфолиото си и по-достъпен модел – Xiaomi 13 Lite.

Що се касае до камерите на двата основни модела, Xiaomi е работила с Leica не само по хардуера, но и по софтуерните възможности на устройствата.

Xiaomi 13 Pro

Xiaomi 13 Pro. Снимка: Xiaomi Xiaomi 13 Pro. Снимка: Xiaomi

Говорейки за камерите, в Pro версията е заложено на 50MP ултраголям едноинчов основен сензор Sony IMX989 (най-големият, вграждан някога в смартфон), включваща OIS стабилизация. Тя е допълнена от 50MP утраширокоъгълна камера, която има автофокус за правене на макрокадри, плюс 50MP трета камера, която има три пъти оптично приближение, работи с технологията Leica Floating Lens.

И при двата нови модела Xiaomi е развила широк набор от опции за създаването на по-детайлни снимки, така че устройствата да допаднат дори на професионални фотографи. Потребителите могат да изберат и между два отделни фотографски стила – Leica Authentic Look и Leica Vibrant Look. Идеята е да се създават снимки с много по-голяма точност. Добавени са и функции като флитри на Leica, воден знак на Leica и класическия звук при снимане на компанията.

Според Xiaomi досега това е най-развитият ѝ модел що се касае до правенето на снимки. Телефоните могат автоматично да се фокусират върху определени обекти в движение, благодарение на функцията Xiaomi ProFocus.

Xiaomi 13 Pro може да се похвали с 49% по-добро GPU спрямо предшественика си, а при производителността и мощността на процесора има 47% подобрение.

Xiaomi 13 Pro е оборудван с 6,73-инчов извит WQHD+ AMOLED дисплей, чиято резолюция е 3200 x 1440 пиксела. Той работи с LTPO технология и има 120 Hz честота на опресняване, както и 1900 нита яркост. Телефонът поддържа HDR10+, както и HLG и Dolby Vision.

Що се касае до издръжливостта, Xiaomi 13 Pro има IP68 сертификат за защита от прах и вода. Батерията му е с капацитет 4820 mAh и поддържа 120W зареждане с кабел, както и 50W безжично зареждане.

В софтуерно отношение Xiaomi 13 Pro, който тежи 229 грама, използва MIUI 14. Устройството поддържа 5G свързаност. Цветовете, в които може да бъде открит смартфонът, са Ceramic Black и Ceramic White.

Xiaomi 13 Pro ще се предлага на цена от 2549 лева за конфигурация от 12GB RAM и 246GB вградена памет.

Xiaomi 13

Xiaomi 13. Снимка: Xiaomi Xiaomi 13. Снимка: Xiaomi

Xiaomi 13 е с размери 152,8 мм x 71,5 x 7,98 мм и тежи 189 грама. Екранът му е защитен с Corning Gorilla Glass 5. Дисплеят плосък, 6,36-инчов AMOLED с 1080 x 2400 резолюция и 413 ppi, както и 120 Hz честота на опресняване.

Производителността на GPU при Xiaomi 13 е подобрена с 42% в сравнение с предходното коление, докато производителността и мощността на процесора е с 37% по-добра. Oперационната система е MIUI 12.

Основната камера  е с 50MP сензор с 1/1.56", бленда f/1.8 размер на обектива, като включва Hymer OIS стабилизация. Тя е допълнена от 12MP камера с ултраширок обхват, плюс 10MP с три пъти оптично приближение и OIS. Селфи камерата е 16MP. уйкг

Както този модел, така и Pro версията, ползват системата за управление на батерията Xiaomi Surge, която ползва собствена разработка на чип за зареждане. При базовата версия от серията батерията е с капацитет от 4500 mAh, като се поддържа 67W кабелно турбо зареждане, 50W безжично турбо зареждане и 10W обратно безжично зареждане. И двата модела поддържат двойна SIM карта.

Xiaomi 13 ще се предлага в България в черен и зелен цвят (Flora Green), в конфигурация от 8GB RAM + 256GB вградена памет, на цена от 1949 лева.

Xiaomi 13 Lite

Xiaomi 13 Lite. Снимка: Xiaomi Xiaomi 13 Lite. Снимка: Xiaomi

Най-достъпният модел от серията пристига в три цвята – синьо, розово и черно. Цената за 8GB RAM и 128GB вградена памет ще е 999 лева. Той е насочен към по-младите потребители, които ценят смартфони с възможности за правене на по-добри селфита. Ето защо 13 Lite има двойни предни камери и софтуерни функции, така че да отговорят на нуждите на младежите.

Телефонът тежи само 171 грама, като също е с Corning Gorilla Glass 5 покритие на екрана за по-голяма защита.

32-мегапикселовата предна камера предлага детайлни изображения. Тя е допълнена от 8MP предна камера за повече детайли и дълбочина, така че портретите да са по-реалистични. Добавени са функции като Dynamic Framing. Тя разпознава колко хора са в кадъра и автоматично настройва зрителното поле, като го увеличава или намалява, така че да намали максимално изкривяването на селфитата.

Xiaomi 13 Lite работи с чипсет Snapdragon 7 Gen 1, като включва AMOLED дисплей със 120 Hz опреснителна честота. Телефонът е оборудван с батерия с капацитет от 4500 mAh, която поддържа възможност за 67W бързо зареждане.

Xiaomi Buds 4 Pro

Отвъд смартфоните Xiaomi представи и новите си AIoT предложения, сред които попаднаха слушалките Xiaomi Buds 4 Pro. Те включват LDAC технологията на Sony, позволяваща скорост на трансфер на данни до 990kbpss, както и дълбочина на битовете до 32 бита и Hi-Res Audo Wireless поддръжка. Диапазонът на шумопотискане на слушалките е до 48dB2. Освен това е вградена функцията Dimensional audio, разпознаваща движенията на главата на потребителите, благодарение на която устройството може да регулира звука според пространственото му позициониране. Животът на батерията на слушалките е до девет часа непрекъснато слушане с едно зарежда. Ако се ползва кейсът за зареждане, времето се удължава до 38 часа. Самият калъф е в стил „космическа капсула“ и включва множество магнити, които придържат слушалките в него. За първи път потребителите ще могат да регулират настройките на звука през специалното приложение Xiaomi Earbuds.  

Xiaomi Watch S1 Pro

Към портфолиото на Xiaomi се присъдини и умният часовник Xiaomi Watch S1 Pro, който комбинира класически дизайн със съвеременни технологии. Устройството има 1,47-инчов AMOLED дисплей, въртящ се корпус и сапфирено стъкло, което е устойчиво на надраскване. Часовникът се предлага в два варианта – със сребрист корпус и кафява кожена каишка, както и с черен корпус и черна каишка от флуорокаучук.

Xiaomi Watch S1 Pro има изскачаща функция за свояване. Часовникът може да проследява в реално време информацията за над 100 спортни дейности, като за любителите на бягането има цели 10 програми, които са предварително създадени, за да отговорят на различните им нужди. Устройството може да следи изгорени калории, наситеността на кръвта с кислород, качество на съня и други показатели. Батерията му издържа до 14 дни, а 10-минутно зареждане ще осигури 2 дни стандартна употреба. Часовникът има мощен високоговорител и алгоритъм за шумопотискане с изкуствен интелект, така че потребителите да могат спокойно да провеждат телефонни разговори през часовника, ползвайки Bluetooth. Xiaomi Watch S1 Pro идва с докинг станция за безжично зареждане, която може да зареди устройството до 100% за 85 минути. Цената на часовника в България е 599 лева.

Xiaomi Electric Scooter 4 Ultra

Xiaomi показа и първия си електрически скутер, който включва система за двойно окачване. Той носи името Xiaomi Electric Scooter 4 Ultra и според компанията гарантира плавно и безопасно каране дори по труден терен. Китайският гигант е потърсил начин да намали риска от пукане на гума, ето защо е оборудвал новия си скутер с по-големи, устойчиви на пробиване и самоуплътняващи се 10-инчови Xiaomi DuraGel гуми.

Превозното средство развива скорост до 25 км/ч и може да изкачва наклони до 25%. Мощността на мотора е до 940W, а батерията дава свободата за пътуване до 70 км.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 27.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още