IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon затваря няколко от безкасовите си магазини

Осем от обектите Amazon Go в САЩ се закриват, но компанията иска да се придържа към тази концепция

09:37 | 04.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Amazon изтънява мрежата си от магазини без касови апарати в няколко големи града в САЩ. Осем магазина в Сан Франциско, Ню Йорк и Сиатъл ще бъдат затворени на 1 април. Най-големият онлайн търговец на дребно в света обаче подчертава, че се придържа към концепцията и ще продължи да управлява повече от 20 магазина. В същото време компанията иска да се съсредоточи върху това кои места и функции са особено популярни сред клиентите, заяви в петък говорителка на концерна пред Bloomberg.

По-рано уебсайтът Geekwire съобщи, че компанията ще затвори четири от своите магазини Amazon Go в Сан Франциско и по два в Ню Йорк и Сиатъл. Във всеки от градовете остават по няколко такива магазина.

В магазините без каси камери и други сензори регистрират кои стоки клиентите вземат от рафтовете. Когато те напуснат магазина, покупката се таксува автоматично. Доста по-малките магазини Amazon Go в централните градове пострадаха от по-малък поток клиенти по време и след пандемията от коронавируса, тъй като много хора предпочитаха да работят от вкъщи, вместо в офиса.

Първият магазин под марката Amazon Go беше открит през 2018 г. в централата на групата в Сиатъл. Оттогава Amazon предлага технологията и на други търговци на дребно.  

През 2017 г. Amazon направи най-голямата си стъпка в търговията на дребно с придобиването на Whole Foods Market за 13 млрд. долара, която има повече от 500 обекта. Оттогава насам компанията стартира собствена верига супермаркети Amazon Fresh с аргумента, че се нуждае от свой собствен формат, за да увеличи продажбите на хранителни стоки.

Усилията на Amazon да навлезе във физическата търговия на дребно са съпътствани от предизвикателства. Освен последния ход за затваряне на осем обекта на Go, компанията затвори книжарници и магазини за нови стоки в цялата страна. Amazon също така наскоро спря разширяването на магазините Fresh, тъй като преценява как да направи веригата отличителна за купувачите.

Откакто бумът от епохата на пандемията започна да намалява, компанията свива разходите си. През миналата година Amazon замрази повечето корпоративни назначения и започна серия от съкращения, които в крайна сметка ще възлязат на около 18 000 служители. В петък Bloombergсъобщи, че компанията спира строителството на своята голяма втора централа близо до Вашингтон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 04.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още