IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SAP ще получи 7,7 млрд. долара за продажбата на Qualtrics

Като цяло германският концерн ще спечели около 2 млрд. евро за онлайн пазарния изследовател

09:00 | 14.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: George Frey/Bloomberg
Снимка: George Frey/Bloomberg

От известно време онлайн пазарният изследовател Qualtrics не е част от основната дейност на SAP. През 2021 г. компанията, търгувана на Dax, пусна част от акциите си на фондовата борса. Сега пълното разделяне е неизбежно: В понеделник производителят на софтуер обяви, че продава акциите си на компанията за частни капиталови инвестиции Silver Lake и канадския пенсионен фонд CCP Investments. 

Консорциумът ще плати 18,15 долара за акция в брой. По този начин оценката на Qualtrics съответства на 12,5 млрд. долара, като SAP ще получи около 7,7 млрд. долара за своя дял от 71%. Сделката подлежи на регулаторни одобрения и се очаква да приключи през втората половина на годината. 

Очаква се това да бъде една от най-големите сделки с частен капитал през тази година. С оглед на повишаващите се лихвени проценти и икономическата несигурност скъпите поглъщания станаха трудни. Въпреки това акциите на SAP се обезцениха с 2,97% в понеделник в условията на слаба пазарна среда.

Qualtrics вече не съответства на основния бизнес на SAP

Така след известно забавяне Qualtrics скоро отново ще бъде независим. През 2018 г. SAP закупи компанията за 8 млрд. долара от основателя Райън Смит. Тогавашният главен изпълнителен директор Бил Макдермот заяви, че целта е да се изгради нова софтуерна категория с „управление на преживяването".

Компаниите трябва да могат да измерват удовлетвореността на клиентите и служителите, както и възприемането на марките и продуктите с помощта на платформата в облака. Това се правело чрез проучвания, анализ на изявления в интернет и други канали за обратна връзка. Макдермот обеща, че това ще подобри бизнес процесите - основната дейност на SAP.

Сделката обаче беше противоречива. От една страна, SAP плати много за доставчик, който се развиваше силно в облачния бизнес - и по този начин допринасяше за ключов финансов показател - но почти не беше печеливш. От друга страна, Qualtrics се вписваше само в ограничена степен в основния бизнес, въпреки че ръководството обещаваше тясна интеграция.

Кристиан Клайн, който е начело на SAP от 2019 г., инициира разделянето. Първо производителят на софтуер пусна част от Qualtrics на фондовата борса по време на бума на технологичните акции в началото на 2021 г., но остана основен акционер. Сега идва ред на пълната продажба.

През януари ръководството на SAP обяви, че се фокусира върху бизнеса си със софтуер за управление на бизнеса и свързаните с него области като управление на веригата на доставки. „Ние сме ясен глобален пазарен лидер в тези области и все още можем да спечелим пазарен дял", заяви напускащият финансов директор Лука Мучич пред Handelsblatt. 

Продажбата дава на софтуерната компания повече възможности за маневриране

За разлика от Qualtrics SAP обединява две бизнес области: тези, които разработват софтуер за маркетинг, продажби и обслужване на клиенти - CRM или CX - и специални решения за отделни индустрии. В хода на преструктурирането ръководството ще съкрати 3000 работни места в цялата група. 

Постъпленията ще дадат на производителя на софтуер значителна финансова свобода. „Ще имаме възможност да реинвестираме средствата в области, които са по-близки до основните, или да помислим за разпределяне на средства за акционерите", заяви Мучич още през януари.

Оценката на сделката зависи от гледната точка. SAP затваря главата за Qualtrics с плюс. Ако се вземат предвид постъпленията от частичното първично публично предлагане в началото на 2021 г. и по-нататъшната продажба на акции, компанията от Dax трябва да получи над 2 млрд. евро повече от продажбата, отколкото бе стойността на покупката през 2018 г., показват оценки на инвестиционната банка UBS.

При излизането си на борсата обаче специалистът в областта на пазарните проучвания струваше 15 млрд. долара, а междувременно пазарната му капитализация дори нарасна до почти 30 млрд. долара. Подобно ниво е далеч при продажбеното въпреки ценовата премия от 73% спрямо цената преди обявяването на сделката. 

Qualtrics остава близък партньор на SAP

Как точно ще се отрази деконсолидацията на бизнеса на SAP, се очаква да бъде съобщено скоро от новия финансов ръководител Доминик Асам. Qualtrics увеличи приходите си през миналата година с 36% до 1,46 млрд. долара, като голяма част от тях са от абонаменти. Въпреки това компанията отбеляза и значителен удар поради големите инвестиции, като оперативният резултат е загуба от 1,05 млрд. долара.

Анализаторът Най Сой Наин от Berenberg Bank оценява сделката положително, тъй като целите за растеж на облачния бизнес на Qualtrics са по-ниски от съпоставимите прогнози за SAP. Освен това маржът на оперативната печалба германската компания би се подобрил с около един процентен пункт без Qualtrics.

В новата си независимост Qualtrics ще може да си сътрудничи повече с други производители на софтуер. Целта е да се разшири екосистемата, обясни шефът на компанията Зиг Серафин, който ще остане начело. Освен SAP през последните месеци компанията вече спечели за партньори доставчици като Service Now, Genesys и Mercer.

SAP иска да остане „близък пазарен и технологичен партньор" и да продължи да обслужва клиентите заедно с Qualtrics, каза Клайн. Въпреки това отношенията между Прово в американския щат Юта, където е базирана Qualtrics, и Валдорф в Баден-Вюртемберг вероятно ще станат много по-слаби. Това се отнася и за продажбите. Досега Qualtrics се е възползвала от факта, че търговците на SAP по целия свят продават и нейните продукти. Сега това вече няма да е така.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 14.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още