IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SAP може да получи 12,4 млрд. долара от продажбата на Qualtrics

Онлайн изследователят на пазара Qualtrics вече не е част от основния бизнес на германската компания, но към покупката му има сериозен интерес

08:04 | 07.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Планираната продажба на дъщерното дружество Qualtrics може да донесе на SAP голяма сума: Фирмата за частни капиталови инвестиции Silver Lake, заедно с канадски пенсионен фонд, предложи 18,15 долара за акция в обращение, общо около 12,4 млрд. долара, предава TechCrunch. 

Постигнато е споразумение за ексклузивност на преговорите до 15 март за приключване на сделката, съобщи Qualtrics в понеделник в подадената до Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) информация. Тя добави, че няма гаранция, че сделката ще бъде завършена. Silver Lake вече притежава малко под 4,2% от акциите.

Листваната в DAX SAP заяви, че сделката „може да отключи значителна стойност и за двете компании". Окончателното решение обаче „завиди от окончателните текстове на договора, на одобрението на надзорния съвет на SAP SE и на одобрението на регулаторните органи".

Акциите на Qualtrics поскъпнаха с повече от два процента при достигането на най-високата си стойност в понеделник следобед. Откакто SAP обяви доставчика на облачни услуги за продажба, цената на акциите се е повишила с повече от 60%.

През миналата седмица германският софтуерен гигант SAP обяви, че ще проучи възможността за продажба на своя дял от 61% в Qualtrics, който отдели в рамките на първично публично предлагане през 2021 г. Последните ръстове на цената на акциите на Qualtrics ѝ дава пазарна капитализация от  9,8 млрд. долара.

Продажбата на дъщерното дружество може да даде на германската компания значителна финансова свобода, заяви финансовият директор Лука Мучич пред Handelsblatt през януари. „Бихме имали възможност да реинвестираме средствата в области, които са по-близки до основните, или да помислим за разпределение на средства за акционерите“. 

Ако преговорите са успешни, SAP ще направи сериозен удар. В края на 2018 г. производителят на софтуер купи Qualtrics за 8 млрд. долара от основателя Райън Смит. Още в началото на 2021 г. концернът от Dax върна част от нея на фондовата борса, а по-късно продаде друг пакет акции. Условията бяха атрактивни; в своя пик пазарната капитализация достигна 32 млрд. долара.

Сега останалите акции са изцяло обявени за продажба. Според собствената си информация от края на януари групата от Dax притежава 71% от изследователя на онлайн пазара на неразводнена основа или около 61%, ако се вземат предвид опциите за акции. Понастоящем данните на дъщерното дружество са напълно консолидирани.

В момента SAP се фокусира върху бизнеса със софтуер за управление на бизнеса, известен на жаргон като ERP, и прави съкращения в други области. Ръководството обяви, че ще съкрати 3000 работни места в целия свят в хода на преструктурирането.

Това се отнася главно за софтуера за продажби, маркетинг и обслужване, наречен CRM или CX, както и за разработването на специални решения за отделните индустрии. Тези области ще бъдат обединени по-силно - групата обещава решения, съобразени с отделни отрасли като търговия на дребно, потребителски стоки и автомобилостроене. Подробностите все още не са ясни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 07.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още