IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пунит Ренджен ще замени Хасо Платнер начело на SAP 

Компанията възнамерява да увеличи редовния дивидент с 10 цента до 2,05 евро на акция

12:36 | 23.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Пунит Ренджен. Снимка: Bloomberg
Пунит Ренджен. Снимка: Bloomberg

В надзорния съвет на германската софтуерна компания SAP предстои смяна на поколенията: Пунит Ренджен, ръководител на Deloitte до края на 2022 г., ще поеме ръководството. Надзорният съвет номинира 62-годишния Ренджен в сряда вечерта за избор по време на годишното общо събрание и го предложи за кандидат за председател. 

Той трябва да наследи Хасо Платнер, чийто мандат приключва през май 2024 г., след преходен период. Най-младият от петимата съоснователи на SAP, който е главен изпълнителен директор от 2003 г., няма да се кандидатира за преизбиране на 80-годишна възраст. Това ще отбележи „структуриран преход" на върха на надзорния съвет, обясниха от компанията в изявление.

За SAP смяната на служителите е същинска цезура: Платнер е считан за истинската формираща фигура в производителя на софтуер. Той е завършил комуникационно инженерство и става съосновател на компанията преди 51 години, като дълго време е смятан за технологичен ръководител. От 1997 г. до 2003 г. той е говорител на изпълнителния съвет, след което поема поста на ръководител на надзорния съвет, припомня Handelsblatt. 

С планираната промяна на върха на надзорния съвет SAP отговаря на критиките на някои - особено германски - инвеститори. През последните години те многократно призоваваха за план за приемственост в ръководството на надзорния съвет. От друга страна, през 2019 г. Платнер заяви, че приемствеността е важна поради турбулентния период на пандемията.

Предложеният от него наследник е ръководил една от най-големите консултантски фирми в света „много успешно", похвали се сега Платнер. „Неговото дълбоко разбиране на нуждите на нашите клиенти и на индустрията като цяло го прави идеален кандидат за председател на надзорния съвет от 2024 г.". 

Мениджърът, роден през 1961 г., е израснал в северния индийски град Рохтак. След като се дипломира като икономист и работи в производител на шевни машини и други домакински уреди, през 1984 г. той получава стипендия за обучение по MBA в САЩ. По това време той никога не е напускал родната си страна.

Ренджен получава работа в Touche Ross, която по-късно става част от Deloitte. Бързо прави кариера в одиторската и консултантската фирма. Индийско-американският мениджър оглавява различни отдели и е ръководител на офиса в САЩ, преди да поеме отговорността за цялата група като „глобален главен изпълнителен директор" през 2015 г. С него начело мрежата увеличава приходите си от 35 на 59 млрд. долара.

Deloitte е един от основните партньори на SAP, заедно с доставчици като Accenture, Capgemini и Infosys. Консултантската компания съветва и подпомага клиентите при въвеждането на продуктите на софтуерния производител. Главният изпълнителен директор на SAP Кристиан Клайн и Ренджен се познават оттогава. Миналата година например те решиха компаниите им да си сътрудничат по темата за устойчивото развитие, като за основа послужиха технологиите от концерна от Валдорф.

Пунит Ренджен ще поеме мандата от Геше Йост. Професорът по изследване на дизайна в Берлинския университет по изкуствата напуска надзорния съвет след осем години. Дженифър Син-Же Ли (55 г.), ръководител на инвестиционното звено на Baidu, и Ци Лу (61 г.), основател на китайската компания за рисков капитал Miracle Plus, също ще бъдат предложени за избор като представители на инвеститорите.

Компанията обяви и намерението си да увеличи редовния дивидент за изминалата година въпреки спада в печалбата. Бордът на директорите и надзорният съвет предлагат дивидент в размер на 2,05 евро на акция (2021 г.: 1,95), което е с 10 цента повече в сравнение с предходната година, съобщи SAP в сряда вечерта. Хасо Платнер, един от основателите на SAP. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg Хасо Платнер, един от основателите на SAP. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

По онова време обаче SAP бе разпределила допълнителни 50 цента на акция като специален дивидент за 50-тата годишнина на компанията. Така тогава акционерите получиха общо около 2,4 (2,87) млрд. евро. „SAP вярва, че акционерите ѝ трябва да участват подобаващо в резултатите от финансовата 2022 година", се казва в изявлението.

След края на пандемията SAP възнамерява да посрещне акционерите на годишното общо събрание отново в среща на живо в SAP Arena, голямата спортна зала в Манхайм, спонсорирана от компанията. Други германски концерни, като Siemens и Thyssenkrupp, наскоро организираха виртуални общи събрания и искат да запазят тази възможност и в бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още