IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SAP се възползва от слабото евро 

Компанията очаква четвъртото тримесечие да е значително по-добро 

10:14 | 25.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка:  Uwe Anspach/dpa
Снимка: Uwe Anspach/dpa

Най-големият производител на софтуер в Европа SAP премина през трудното трето тримесечие по-добре, отколкото се предполагаше, благодарение и на слабото евро. Коригираната печалба преди лихви и данъци е на нивото от предходната година от малко под 2,1 млрд. евро, както обяви търгуваната на DAX компания. Това е повече, отколкото анализаторите средно очакваха, предава Ройтерс. 

Коригирана спрямо валутните ефекти, оперативната печалба би спаднала с осем процента. Ръководството вече беше посочило, че инвестициите в облачния бизнес ще се отразят на резултатите. Главният изпълнителен директор Кристиан Клайн заговори за повратна точка - четвъртото тримесечие вече трябва да е значително по-добро, пише Handelsblatt. 

Приходите като цяло са се увеличили с 15% до неочаквано високите 7,84 милиарда евро - две трети от ръста се дължат на валутни ефекти. Макар че лицензите за софтуер се оказват по-слаби от очакваното, SAP успя да покаже 38% увеличение на приходите в обявената за растяща област на облака - благодарение на основния софтуер S/4 Hana.

Въпреки това нетната печалба на SAP се е понижила с повече от 60% до 547 млн. евро. Преди година печалбата беше увеличена заради инвестиция от фонда за рисков капитал Sapphire Ventures, който инвестира основно в стартиращи предприятия.

Годишната прогноза остава непроменена за оперативната печалба, приходите от облачни услуги и облачен софтуер, но е леко занижена за свободния паричен поток. SAP потвърди целта си да постигне двуцифрен ръст на оперативната печалба през следващата година.

Акциите са под натиск от месеци

С оглед на повишаването на лихвените проценти и несигурните икономически перспективи доставчиците на технологии, включително SAP, бяха подложени на пазарен натиск в продължение на няколко месеца. Акциите на германския производител на софтуер дори слязоха под нивото от 80 евро за кратко време тази година. През последните седмици цената на акциите се възстанови донякъде и в понеделник вечерта се котираше на ниво от 91,80 евро.

Неотдавна доклад на JP Morgan предизвика ново търсене на акциите. Анализаторът Тоби Ог приема, че макроикономическите трудности вече са твърде силно заложени в цената на акциите и че пазарът не оценява правилно промяната в бизнес модела. Той повиши рейтинга на производителя на софтуер до "Overweight" и вдигна целевата цена до 115 евро.

А едва преди ден стана ясно, че SAP няма да успее да излезе от руския пазар в рамките на крайния срок до края на тази година, тъй като не е успяла да намери купувач на звеното. Случващото се подчертава трудностите, които някои фирми изпитват в опитите си да напуснат Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 25.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

Финанси виж още