IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SpaceX отложи изстрелването на Starship с поне два дни

Компанията обяви, че е срещнала проблем, който не е успяла да реши веднага

18:39 | 17.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Jordan Vonderhaar/Bloomberg
Снимка: Jordan Vonderhaar/Bloomberg

SpaceX на Илон Мъск отложи дългоочакваното изстрелване на своята ракета от следващо поколение Starship с поне два дни – ключова стъпка, необходима за евентуално изпращане на мисия с екипаж дълбоко в космоса, пише Bloomberg.

Компанията обяви решението си около 10 минути преди планираното изстрелване, след като инженерите не успяха да разрешат „проблем с налягането“ по време на последните приготовления. SpaceX заяви, че ще са необходими поне 48 часа преди отново да опита да направи тестов полет без екипаж на Starship.

Главният изпълнителен директор Илон Мъск се опита да покаже добрата страна на случващото се, като заяви, че SpaceX е „научила много“. Компанията обяви, че приема ситуацията за генерална репетиция.

 

 

SpaceX се надяваше да изстреля ракетата от площадка в Бока Чика, Тексас, която се управлява от компанията на Мъск, чието официално име е Space Exploration Technologies Corp. Условията изглеждаха подходящи, с почти безоблачно небе и тихо време.

Днешното отлагане удължава процеса, течащ от почти две десетилетия, в които компанията се опитва да изпълни мисията. Още през 2005 г. Мъск намекна за планове за гигантска ракета с кодове име “BFR”. Наскоро компанията тества компоненти на ракетна система, подготвяйки се за това изстрелване.

Starship е замислен да превозва хора, включително астронавти на НАСА, и товари (като сателити) в орбита на Земята и отвъд. Ракетата е по-мощна от всеки предишен космически кораб с екипаж и е по-висока от Saturn V. Системата на ракетата-носител е проектирана така, че да може да се ползва многократно, с което SpaceX се опитва да намали разходите. Компанията планира бъдещи мисии с хора до Луната, а в даден момент и до други места, включително Марс.

Тестовият полет без екипаж трябваше да се случи, след като Федералната авиационна администрация предостави на SpaceX дългоочаквания лиценз за изстрелване в космоса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 17.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още