IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Netflix отчете смесени резултати в очакване на по-силни месеци 

Стрийминг гигантът очаква ръст заради поддържания от рекламите абонаментен план и мерките срещу споделянето на акаунти 

08:52 | 19.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През настоящото тримесечие Netflix Inc. ще започне да преследва американските зрители, които споделят чужд акаунт, като прогнозира, че плановете за таксуване на такива клиенти ще стимулират растежа през втората половина на годината. Компанията, която отчете по-нисък от очаквания прираст на абонатите за първото тримесечие, тества начини за намаляване на споделянето на акаунти в Латинска Америка и през първото тримесечие въведе план за таксуване на такива потребители в още четири територии, предава Bloomberg. 

Netflix изчислява, че повече от 100 млн. души използват акаунт, за който не плащат, а анализаторите виждат в споделянето на плащанията голям потенциален източник на нови клиенти или приходи. Компанията бе планирала да започне да таксува споделянето на пароли в САЩ през първите три месеца на 2023 г. Сега тя казва, че ще направи това през следващите няколко месеца. 

Акциите на Netflix поевтиняха с 1% до 330,47 долара в следборсовата търговия, заличавайки загубата от цели 12% след обявяването на резултатите. В допълнение към прогнозата за ръст през втората половина на годината Netflix повиши прогнозата си за свободния паричен поток за 2023 г. до 3,5 млрд. долара.

В Канада, един от пазарите, където компанията се пропука, клиентската база на платените членове вече е по-голяма.

„Коментарите им за резултатите в Канада изглеждат по-добри, отколкото някои се опасяваха", казва пред Bloomberg Магали Гросхайм, старши анализатор в M Science, изследователско звено на Jefferies Financial Group Inc.

Netflix може да се възползва от подобряващите се тенденции през последните месеци. Компанията започна бавно 2023 г., като не успя да отговори на прогнозите на Wall Street, добавяйки само 1,75 млн. клиенти през първото тримесечие. Инвеститорите очакваха 2,41 млн. нови клиенти. Но компанията прогнозира, че новите инициативи като плана за борбата срещу споделянето на пароли и новото предложение на услугата с реклами ще позволят „растежът да се ускори през втората половина на 2023 г.".

Това е втората поредна година, която Netflix започва колебливо, тъй като компанията се превърна от бързо развиващ се феномен в звезда на средна възраст, която търси следващия си голям хит. През първата половина на 2022 г. услугата за стрийминг е загубила клиенти и е добавила по-малко от 9 млн. клиенти за пълните 12 месеца, което е най-бавният ѝ темп от 2011 г. насам - годината, в която раздели услугата си за стрийминг от бизнеса си с DVD-та по пощата. Netflix заяви във вторник, че закрива дейността си по доставка на DVD, с което приключва първоначалния си бизнес след 25-годишно съществуване. Този бизнес се свива от години.

Пионерът в стрийминг индустрията реагира на забавянето на растежа си, като въведе две нови инициативи: план за ограничаване на споделянето на пароли и абонамент, поддържан от реклами. Рекламното предложение дебютира през ноември, но все още не е допринесло за значителен брой абонати. Компанията беше заявила, че както рекламата, така и споделянето на пароли ще имат скромен принос през първото тримесечие на годината, но ще наберат скорост през годината.

Netflix призова инвеститорите да спрат да се фокусират върху броя на абонатите и вместо това да гледат традиционните финансови показатели като приходи и печалба. През първото тримесечие компанията генерира над 2 млрд. долара свободен паричен поток и отчете нетна печалба от 1,31 млрд. долара.

Ограничаването на споделянето на пароли ще накара някои клиенти да спрат да използват услугата в краткосрочен план. Предизвикателството пред Netflix е да ги накара да платят за собствен акаунт или да платят за споделяне на този, който използват в момента. И двата сценария биха увеличили продажбите на пазари като САЩ и Латинска Америка.

Netflix добавя само 100 хил. клиенти в САЩ и Канада, след като миналата година загуби почти 1 милион клиенти. Тя губи абонати и в Латинска Америка - тенденция, която може да е резултат от мерките срещу споделянето на пароли.

Netflix все още е най-популярната видео мрежа в САЩ с голяма разлика. По данни на Nielsen на нея се падат повече от 7% от всички телевизионни предавания в САЩ всеки месец, което е повече от два пъти над всяка друга платена услуга. Според CBS тя е на първо място по гледане на линейни мрежи. Netflix пусна няколко нови хита през тримесечието, включително новите сезони на Ginny & Georgia и Outer Banks, новото шоу The Night Agent и филма You People.

Азиатско-Тихоокеанският регион продължава да бъде най-големият източник на нови клиенти за Netflix. През тримесечието услугата добави 1,46 млн. клиенти там, отчасти благодарение на намаляването на цените в Индия и други по-бедни страни. Netflix заяви, че става все по-добра по отношение на ценообразуването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 19.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още