IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Телекомите срещу Big Tech: Netflix отвръща на удара

Стрийминг гигантът се опълчи категорично на идеята за споделяне на разходите за развитие на мрежите в Европа

15:01 | 01.03.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Световният мобилен конгрес (MWC Barcelona) се превръща в арена на битката на технологичните гиганти от Съединените щати и европейските телекоми във връзка с искането на последните за споделяне на разходите за развитие на телекомуникационните мрежи.

След като MWC Barcelona беше открит с призивите на операторите и еврокомисаря за вътрешния пазар Тиери Брьотон за „споделена отговорност“, сега съизпълнителният директор на Netflix Грег Питърс използва сцената на най-голямото технологично събитие на Стария континент, за да се противопостави категорично на исканията им.

По думите на Питърс телекомите трябва да разберат, че нарастващото интернет потребление представлява преди всичко огромна възможност за всички, които са притеснени от него.

„Част от нашите ISP партньори (доставчици на интернет услуги) предложиха да има таксуване на развлекателните компании, за да субсидират собствената си мрежова инфраструктура. Но еврокомисар Брьотон каза, че... не трябва да се стига до избор между големите телекоми или интернет компаниите“, коментира Питърс по време на участието на Мобилния конгрес.

Netflix е инвестирала над 60 млрд. долара в съдържание през последните пет години, което се равнява на повече от 50 на сто от приходите ѝ за същия период.

„Някои от нашите ISP партньори се опасяват от нарастващите разходи, но нека погледнем статистиките: интернет трафикът расте постоянно с по около 30 процента през последните пет години. Интернет доставчиците успяха да се справят с този растеж, като запазиха разходите си без промяна през този период, използвайки ефективността на мрежата“, посочва Питърс.

Той е категоричен, че маржовете на Netflix са значително по-ниски от тези на телекомуникационни гиганти като Deutsche Telekom и BT например.

„Лесно бихме могли да кажем, че тези телекоми трябва да плащат на развлекателните компании за разходите за съдържание, защото данъци като този биха имали значителен неблагоприятен ефект“, посочи Питърс.

Тук може да следите новините от Световния мобилен конгрес в Барселона от специалния пратеник на Investor.bg Елена Кирилова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 01.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още