IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba Cloud търси финансиране от китайски държавни компании

Това се случва преди потенциалното листване на бизнеса

12:43 | 05.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Облачното подразделение на Alibaba Group Holding се насочва към кръг на финансиране на средства от китайски държавни предприятия преди своя пазарен дебют в Хонконг, твърдят източници на Bloomberg.

Технологичният гигант работи с поематели за потенциалното набиране на средства за Cloud Intelligence Unit, което може да набере между 10 млрд. и 20 млрд. юана (1,4 млрд. до 2,8 млрд. щатски долара), допълват източници. По думите им потенциалните инвеститори включват държавни телекомуникационни компании.

Alibaba отдели звеното като разпредели дивидент от акции на акционерите в рамките на 12 месеца, обяви през май компанията. Набирането на средства от държавни фирми може да увеличи шансовете за спечелване на нови държавни облачни договори, стимулирайки използването на свързаните с Alibaba услуги, пишат анализаторите на Bloomberg Intelligence Катрин Лим и Марвин Ло. Листването може да оцени облачното подразделение на повече от 55 млрд. долара, допълват те.

Разговорите с потенциалните инвеститори са предварителни, а подробности за финансирането, като размера му и кога да се случи, могат да се променят, посочват източниците, пожелали да останат анонимни, защото информацията е поверителна.

Представител на Alibaba не е отговорил на изпратените по имейл запитвания за коментар. Говорители на трите основни китайски държавни телекомуникационни оператора също не са откликнали на поканата да коментират.

Цената на акциите на Alibaba се понижи с 1,2% в Хонконг във вторник.

Alibaba изненада всички, когато обяви, че ще се раздели на шест, предимно независими, части, а бизнеси като логистиката и умната търговия на дребно ще се насочат към първични публични предлагания.

Облачният бизнес процъфтява. Той е най-близкият китайски аналог на Amazon Web Services, като през 2021 г. си навлече гнева на регулаторите, когато сподели откритието си за основен софтуерен пропуск с глобалната общност от разработчици, преди да информира за това властите. Година по-късно бизнесът беше разследван за ролята му в най-голямото известно изтичане на данни за киберсигурност в Китай. През последните години облачното подразделение започна да губи пазарен дял от конкуренти, включително Huawei Technologies и държавната China Mobile.

Основан през 2009 г., бизнесът, известен като Alibaba Cloud, предоставя услуги за обработка и съхранение на данни на хиляди фирми, разработчици и правителствени организации в повече от 200 страни и региони, твърди нейният уебсайт. Звеното е допринесло с 11,2 млрд. долара приходи за Alibaba през 12-те месеца до 31 март, като се изключат плащанията от други бизнеси в рамките на групата.

През юли Alibaba Cloud представи голям езиков модел Tongyi Wanxiang, чието име означава "10 хил. изображения". Моделът на генеративен изкуствен интелект може да създава различни визуализации, вариращи от анимация и скици до 3D карикатури.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 05.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още