IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba пусна два нови модела с изкуствен интелект

Те разбират по-добре изображения и могат да водят по-сложни разговори

15:13 | 25.08.23 г.
Снимка: 2023 Bloomberg Finance LP
Снимка: 2023 Bloomberg Finance LP

Alibaba пусна нови модели на изкуствен интелект, които според компанията могат да разбират изображения и да провеждат по-сложни разговори от предишните продукти на компанията, докато глобалната надпревара в развитието на технологията се разраства, пише CNBC.

Китайският технологичен гигант каза, че двата му нови модела, Qwen-VL и Qwen-VL-Chat, ще бъдат с отворен код. Товз означава, че изследователи, академици и компании по целия свят могат да ги използват, за да създават собствени приложения с изкуствен интелект, без да се налага да обучават собствените си системи. По този начин ще спестяват време и разходи.

Alibaba твърди, че Qwen-VL може да отговаря на отворени заявки, свързани с различни изображения, и да генерира надписи към визуално съдържание.

Qwen-VL-Chat пък се грижи за „по-сложни взаимодействия“, твърди Alibaba, като сравняване на множество изображения и отговаряне на няколко кръга от въпроси. Някои задачи, които Qwen-VL-Chat може да изпълнява според компанията, включват писане на истории и създаване на изображения въз основа на снимки, които потребителят въвежда, както и решаване на математически уравнения, показани на снимка.

Един от примерите, които Alibaba дава, е за заявка, свързана с табела за болница, написана на китайски език. Изкуственият интелект може да отговори на въпроси относно местоположението на конкретни болнични отделения, като интерпретира изображението от знака.

Досега голяма част от генеративния изкуствен интелект се фокусира върху отговори на текстови заявки. Последната версия на ChatGPT на OpenAI също може да разбира изображения и да отговаря в текст, подобно на Qwen-VL-Chat.

Двата нови модела на Alibaba са изградени върху големия езиков модел Tongyi Quianwen, който компанията пусна миналата година. Голям езиков модел е модел на изкуствен интелект, обучен върху огромни обеми от данни, и стои в основата на чатбот приложенията.

Базираната в Ханджоу компания този месец отвори кода на два други свои модела за изкуствен интелект. Въпреки че не носи лицензионни такси, разпространението на отворения код ще помогне на Alibaba да събере повече потребители на своя модел, във време, в което облачното подразделение на гиганта се опитва да възобнови растежа си, докато се подготвя да излезе на борсата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 25.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още